• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Science fiction

Children of Men

I en kaosramt verden er en gravid kvindes ufødte barn menneskehedens eneste mulighed for ikke at uddø.

Science fictionThrillerTEMA JulefilmTop 10 2006
Produktionsår: 2006
Varighed: 104 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Alfonso Cuarón,
Medvirkende: Clive OwenMichael CaineJulianne Moore,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Jacob Engholm Bøytler Rahbek - 25.05.2007En kvinde bærer på et barn, der er verdens eneste håb. Hun udsættes for mange trængsler inden hun føder på gulvet i et usselt og beskidt rum. Lyder det bekendt?

I "Children of Men" møder vi den engelske embedsmand Theo i London i år 2027. Menneskeheden er truet af udryddelse, fordi ingen længere er i stand til at føde børn, og verdens yngste menneske, den 18-årige Baby Diego er netop død. Samtidig er der kaos i verden, og kun i England har man undgået at lade alt stå fuldstændig til på trods af de dystre fremtidsudsigter. Det betyder, at flygtninge fra hele verden forsøger at komme til landet, men her bliver de afvist med hård hånd. Ikke alle er lige tilfredse med dette, så en række terroristgrupper og græsrodsorganisationer forsøger at bedre vilkårene for flygtningene samt gøre oprør mod den engelske regering. Gennem sin tidligere kone bliver Theo involveret i aktivistgruppen Fiskenes arbejde og kommer i kontakt med noget så sensationelt som en gravid kvinde ved navn Kee. Hun er oven i købet afrikansk flygtning, så hendes graviditet må holdes hemmelig. Gennem en hæsblæsende og faretruende tur til Englands kyst, må Theo føre og beskytte Kee for at bringe hende og barnet i sikkerhed. På rejsen får vi indtryk af det anarki og kaos, der præger England, og møder måske lidt af forklaringen på, hvorfor det er gået, som det er gået med verden. Forurening, gensplejsning eller Guds hævn mod menneskene er nogle af de mulige forklaringer, men ingen kender den egentlige årsag. Undervejs oplever Theo flere af sine nære blive dræbt, men der er ikke tid til sentimentalitet. Kun i glimt viser Theo, at han bliver følelsesmæssigt påvirket, og generelt er verden blevet et koldt og kynisk sted. Det underbygges af filmens dystre farver og de rå betonblokke der er med til at underbygge håbløsheden.

Filmen har klare paralleller til Juleevangeliet, der som bekendt også handler om et lille barn, der bliver hele verdens håb. Særligt da barnet bliver født, er parallellen tydelig, der mangler kun en krybbe for at ligheden er total. Ligesom Maria får Kee heller ikke lov til at få megen fred med sit nyfødte barn, og kun få timer efter fødslen bliver de to og Theo nødt til at flygte ud i kaosset af bomber, krig, død og ødelæggelse.

I "Children of Men" er situationen håbløs, og verdens befolkning venter blot på at uddø, indtil sandheden om den gravide kvinde går op for flere og flere. Pludselig er der alligevel lidt håb, men det betyder ikke, at kaos og anarki stopper af den grund.

Filmen er skræmmende stærk og realistisk, og stiller en række spørgsmål til seeren. Filmen virker netop realistisk, fordi den foregår inden for en overskuelig årrække og opstiller et scenarie, det er let et forholde sig til. I hvert fald i forhold til, hvad man ser i andre fremtidsfilm.

"Children of Men" giver sit politiske bud på konsekvenserne af vores livsstil, men lader det være op til seeren at drage sine egne konklusioner. Den har fået flere filmpriser og Oscar nomineringer, og det er meget forståeligt. Den er godt lavet og absolut seværdig.

Filmen er kommet på dvd.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer