• FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Chasing Mavericks

Et usædvanligt venskab og en drøm, som måske bliver opfyldt. Om den 15-årige Jay, der ønsker at surfe på verdens største bølger.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Sportsfilm
Produktionsår: 2012
Varighed: 116 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Curtis HansonMichael Apted,
Medvirkende: Gerard ButlerJonny WestonElisabeth ShueTaylor Handley,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Finn Andersen - 30.08.2013Filmen er baseret på en historie fra det virkelige liv om surf-fænomenet Jay Moriarity (1978-2001).

Da den 15-årige Jay opdager, at den mytiske Mavericks surfbølge, en af de største bølger på jorden, findes tæt på hans hjem i Santa Cruz, Californien, vil han forsøge at overleve en tur på den. Han engagerer den lokale legende Frosty Hesson til at træne ham. Da Jay og Frosty begynder at arbejde på at opnå det umulige, danner de et unikt venskab, der forvandler begges liv. Deres søgen efter at tæmme 'Dragen' ender med at handle om langt mere end surfing.

Især teenagere finder en god rollemodel i den unge surfer, der på trods af store forhindringer inspirerer til godhed, positivitet, udholdenhed og selvdisciplin.

Jay har virkelig en masse at slås med. Hans far har forladt hjemmet, og hans mor er deprimeret og drikker for meget. Som så mange unge i den situation, bliver han hurtigt 'voksen' og klarer studierne samtidig med studiejob i et pizzeria.

I skolen bliver han mobbet for at være fattig, men der møder han også sit livs kærlighed (Kim) hver dag. Da Jay altid vender den anden kind til og ser fremad, står hans modstandere tilbage i undren. "Du smiler altid," siger Kim til ham. "Du ser altid det gode i alting."

Jay har et naturligt talent som surfer. En ret ukendt sport i Danmark, men vi har sikkert set det i tv eller i andre film. Vandet gør noget ved Jay. Det transformerer ham nærmest, så han kan bruge sit gudgivne talent til at nå sit mål og glæde andre. Derfor er det ingen overraskelse at se ham svæve i vandet med armene udstrakt i en figur, der antyder hans rolle som 'udfrier'.

Jay finder en åndsfælle i naboen Frosty Hesson. Han er en rigtig surfer, som bruger masser af timer på brættet. Frosty indvilliger i at træne Jay, og han bliver mentor for Jay og underviser ham om de fire piller: Fysisk, mentalt, følelsesmæssigt og spirituelt.

"Chasing Mavericks" gav mig nogle fantastiske billeder, og jeg kom op på et surfbræt, over og under de kæmpestore bølger. Filmen indeholder intense sportsscener og nogle følelsesmæssige udfordrende klip. Surfing bliver meget mere end en sport, mens de to lærer at overvinde frygt, komme sig over sorg, løse konflikter og genopbygge relationer. Det fortælles, at 'Live like Jay' er blevet et populært motto mellem surferne på vestkysten af USA.

Selvom filmen er fra en anden kultur, fik det alligevel mig til at overveje menneskesyn og menneskeværdi. Vi mennesker er i stand til at ødelægge meget for hinanden, men også at være meget for hinanden.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.7 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer