• DEN GRÆNSELØSE nu på dvd og blu-ray

  • LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Changeling

En sand historie om Christine Collins' ni-årige søn, Walter, der bliver bortført. Da politiet siger, de har fundet Walter, konstaterer Christine, at det ikke er Walter. Hvordan kan hun overbevise dem om det?

Biografi/baseret på virkelig historieDramaThriller
Produktionsår: 2008
Varighed: 140 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Clint Eastwood,
Medvirkende: Angelina JolieJohn MalkovichJeffrey DonovanJason Butler Harner,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 11.12.2009Sidst i 1920'erne bliver Christine Collins' (Angelina Jolie) ni-årige søn, Walter, bortført. Politiet vil gerne have et godt ry om at være dygtige, selv om de er meget korrupte. Derfor kontakter de fem måneder senere Christine og siger, at de nu har fundet hendes søn. Da hun kommer til banegården for at blive forenet med ham under stor bevågenhed fra pressen, kan hun straks se, at det ikke er Walter. Filmen beskriver hendes indædte kamp for at overbevise politiet og alle andre om, at det ikke er hendes søn, hun har fået udleveret.

Som manuskriptforfatteren Michael Straczynski siger i et interview i ekstramaterialet, så er historien, som "Changeling" fortæller, så utrolig, at hvis ikke den er fra virkelighedens verden, så ville ingen have købt den. Manuskriptet er baseret på arkivmateriale fra politi, retsvæsen og aviser. Af ekstramaterialet, der er tekstet på dansk, fremgår det, at både den altdominerende hovedfigur, Angelina Jolie, og instruktøren, Clint Eastwood, var solgt efter første gennemlæsning. Det forstår man godt. Det er i sig selv en gribende og nærmest utrolig historie. Men det er også beretningen om en virkelighed, der ikke må glemmes. En virkelighed som kan gentage sig overalt, hvor der ikke dæmmes op for korruption. Det er også historien om, at nogle få mennesker, der kæmper for deres ret imod overmagten, faktisk indimellem kan gøre en forskel.

Da Christine hårdnakket bliver ved med at hævde, at den fundne dreng ikke er hendes søn, bliver pastor Gustav Briegleb (John Malkovich) fra den lokale presbyterianske kirke opmærksom på hende og tilbyder sin hjælp. Han tager Christines problem med i forbønnen i kirken, og han bruger prædikestolen til at tale imod korruptionen i politiet og i byens administration. Pastor Briegleb har også en radiokanal, som han bruger i sin kamp mod korruptionen. Det giver ham en solid platform for sit virke.

Ud over pastor Brieglebs modige kamp mod systemet, møder vi gennem ham troen på kødets opstandelse. I øvrigt er John Malkovich et godt valg til at spille den modige præst. Hans fremtoning og stemmeføring gør, at billedet af præsten ikke bliver vammelt. Skurken Gordon Northcott (Jason Butler Harner) erkender, at der findes både himmel og helvede, og at man skal have tilgivelse for sin synd for at komme i himlen.

Der gives et indblik i de umenneskelige vilkår, der fandtes i det psykiatriske system for ganske få generationer siden. Måske er det også en påmindelse om, at psykiatrien til enhver tid har brug for, at nogen udefra stiller kritiske spørgsmål. Det menneske, som dengang faldt i psykiaternes hænder, var prisgivet. Som en af de ikke-syge patienter på sindssygehospitalet siger, så vil de også opfatte det som noget sygeligt, hvis man opfører sig normalt.

Når en mor mister sit barn og ikke kender dets skæbne, er vi inde ved noget af det mest tragiske, man kan forstille sig. Der er elementer i "Changeling", som endda strammer det yderligere, så det er en film, der lægger op til stærke følelser. Og de er der også. Men instruktør og skuespillere formår at holde det hele på plads. Selv om Christine Collins som en alenemor, der mister sit eneste barn, har nogle meget stærke følelsesudbrud, så går det ikke over gevind. Det gælder også filmens absolutte skurk, der virker ekstra uhyggelig, netop fordi Jason Butler Harner formår at underspille.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer