• JOHN Q på blockbuster.dk og HBO

  • BURNING AT BOTH ENDS nu på Viaplay udover dvd

  • Den trosbaserede film HARRIET udgår fra Netflix 30/9

  • SPIDER-MAN: NO WAY HOME nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • THE FAREWELL nu på HBO udover dvd og filmstriben.dk

  • ELVIS nu på dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Komedie

Burn After Reading

KomedieKrimiFilmstriben.dk
Produktionsår: 2008
Varighed: 82 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Ethan CoenJoel Coen,
Medvirkende: George ClooneyJohn MalkovichTilda SwintonBrad Pitt,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Jørgen Hedager Nielsen - 29.05.2009"Hvad lærte vi så?" spørger den ene CIA-chef den anden i slutningen af filmen. Forud er en lang række begivenheder gået helt galt. Flere er tilfældigvis og uheldigvis blevet dræbt. CIA's agenter har kæmpet imod hinanden og skygget hinanden. Og så videre. Hvis det lyder lidt som opskriften på en spionfilm, er det ikke helt tilfældigt. Men dette er ikke en normal spionfilm. Coen-brødrene har sat sig for at gøre grin med genren. De har det åbenbart med at blive temmelig pjattede i den første film efter en seriøs film. Denne film kom efter den meget seriøse prisvinder No Country For Old Men.

Filmen har fem fremragende skuespillere og en del flere, som heller ikke er dårlige. Det tyder ikke på en lavbudget-film. Men alle scener er helt enkle. Hos CIA i Langley ser vi ét kontor, og nogle sko, der vandrer i gangene. Ingen overvældende overvågnings- og sporingsudstyr, som ellers er en af klichéerne i genren. Der er en enkelt biljagt, men den er hurtigt overstået. De dynger af politibiler og skinnende, sorte CIA-biler, der normalt hører til genrens biljagter, er i denne film reduceret til noget, der ligner en håndfuld parkeringsskader. Udgifterne til stuntmen må også have været begrænsede. Når man lige har set den fremragende Bourne-trilogi, er dette ærlig talt noget tamt.

Dialogen er præcis og ofte vittig, men desværre krydret med alt for mange kraftudtryk - både bandeord, latrinære udtryk og seksuelt slang. Det er ikke uden grund, censuren er 15 år. Der er et par ret blodige scener. Der er meget utroskab. Man advarer indimellem om, at en anmeldelse kan indeholde noget, der røber handlingen i filmen. Det er der ingen fare for her. Alt udvikler sig kaotisk. Alle er efter alle. Det er vist hele pointen.

Med de instruktører og de skuespillere kan det ikke gå helt galt. Der er mange urkomiske scener og karakterer. Her aftenen efter kan jeg stadig more mig over ting, der dukker op i erindringen. Men hvad er filmens mening? En amerikansk anmelder har skrevet, at filmen grundlæggende er ond. Det kan der være noget om. Den eneste helt sympatiske figur er vist ejeren af fitnesscentret, som er en tidligere græsk-ortodoks præst.

"Hvad lærte vi så?" spørger CIA-chefen i filmens afslutningsscene, hvor han lukker sagsmappen efter at have konstateret, at der er blevet ryddet op efter de uheldige nedslagtninger. Hans næstkommanderende svarer: "Well, det aner jeg ikke!" Måske er det Coen-brødrenes budskab til os som tilskuere: "Hvis I troede, vi ville give jer en film med indhold, så tro om igen." Det ville ligne dem at drille deres publikum på den måde.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 1.5 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer