KAMPEN FOR AT REDDE EN DATTER
"Hvad ville du have gjort, hvis Pia var din datter?" Det spørgsmål dukker op flere gange i løbet af seriens 10 halvtimes episoder. Pia er en ung norsk pige på ferie i Israel. Hun er taget på ørkentur i Sinaj sammen med et israelsk søskendepar. De kidnappes af Islamisk Stat (IS), som forlanger løsladelse af en IS-leder, der er fængslet i Oslo, og 12 IS-soldater, der er fængslet i Israel.
Scenerne veksler mellem en IS-gruppe i Sinaj og et par IS-folk i Oslo og nogle få civile og Hamas i Gaza. Vi møder også Pias forældre, hvor far er i Oslo og mor er i Israel, og endelig er der det israelske militær og forsvarsministerium. Hovedpersonerne - Pias forældre, en palæstinensisk kvindelig læge og den israelske forsvarsminister - kender hinanden fra de israelsk-palæstinensiske fredsforhandlinger i Oslo, der strandede for 20 år siden. Kidnapperne fra IS er de absolutte skurke, og man kan ikke sige, at sympatien ligger tydeligt hos nogen af de andre parter.
Underholdning med mange klicheer
Der er tale om en fælles norsk-israelsk produktion, hvor der er både norske, israelske og arabiske skuespillere. Flere af de israelske og arabiske skuespillere er også med i serien Fauda. Skuespillet og opbygningen af de fleste scener er i orden. Det var hyggeligt at gense den gamle by i Jerusalem og spændende og lidt knugende at komme ind i Gaza. Desværre er der mange klicheer i dialogen og persontegningerne, og der er ikke lagt særlig stor vægt på at gøre handlingen troværdig. Dialogen foregår på norsk, arabisk, hebraisk og engelsk.
Serien fanger alligevel til trods for klicheer, mangel på troværdighed og enkelte huller i handlingen. Der er lagt meget vægt på de underholdende elementer. Jævnligt er der spændende og stærke scener, hvor man bliver fanget af action eller af indlevelse i følelsesmæssige situationer. Vi ser, hvor langt en far og en mor vil gå for at redde et barn. Jævnligt har man lyst til at råbe til Pias mor: "Lad da være med det der. Det gør jo kun det hele værre!" Men hvordan ville man selv reagere i en lignende desperat situation? Hen mod midten af serien går der lidt stilstand i det, fordi de mest af alt jagter hinanden, uden at der sker noget nyt.
Politiske og personlige konflikter
Man kan også se "Bortført" for at bliver lidt klogere på den fastlåste politiske konflikt. Vi får indblik i, hvorfor Israel ikke kan forhandle med terrorister. Vi ser også, at det hele ikke kun er sort-hvidt, når en højtstående israelsk politiker og militærmand uofficielt går med til at samarbejde med Hamas for at ramme en fælles fjende. Vi bliver stillet overfor diskussionen om terrorist og frihedskæmper. "Min frihedskæmper er din terrorist," lyder en bemærkning. Og så bliver vi stillet over for personlige dilemmaer, hvor man må vælge mellem det objektivt korrekte og det følelsesmæssigt påtrængende.
Kan ses på Netflix.