• DEN GRÆNSELØSE nu på dvd og blu-ray

  • LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Action

Blinkende lygter

En dansk "klassiker" har mere at byde på, end man ved første øjekast tror. Gode karakterer bærer filmen.

ActionKomedieTEMA Danske film
Produktionsår: 2000
Varighed: 109 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Anders Thomas Jensen,
Medvirkende: Søren PilmarkUlrich ThomsenMads MikkelsenNikolaj Lie Kaas,
Stikord:
 Vold,


Anmeldelse:

Af: Ruben Due Lorentsen - 27.11.2007Thorkilds far levede kun for sit æbletræ. Alt andet kom i anden række, i særdeleshed Thorkild (Søren Pilmark). Arnes far slog knægten. Også når Arne (Mads Mikkelsen) gjorde det godt. Peter (Ulrich Thomsen) blev spærret inde i et skab af sin far. Og kom først ud igen, da faren fik en blodprop. Selv til Stefans egen konfirmation var det ikke Stefan (Nikolaj Lie Kaas), der var i centrum.

Sådan kunne man godt starte en anmeldelse af "Blinkende lygter", en film, der er kendt af mange for at være den sjove film om fire kriminelle, der flygter fra en færøsk gangster med 4 mio. i kontanter. For udover at være en komedie om de fire mænd, hvis personligheder er lige så tæt på hinanden som nord, syd, øst og vest, er det også en alvorlig historie om, hvorfor fire drenge ender med at blive professionelle kriminelle.

Hver især bliver de fire udsat for omsorgssvigt, der driver dem væk fra familien, og først da de som voksne kommer på flugt fra den voldsomme norsktalende gangster "færingen" knytter de sig sammen til en "kernefamilie". Denne familie kæmper på godt og ondt med de forskellige familiemedlemmers laster. Stefan har kæresten Hanne (Sofie Gråbøl), der sætter sig selv i centrum, Peter har kokainen, der er hans tilflugtssted, Arne har volden og det voldsomme temperament, og Thorkild er manden, der altid er håndlanger og aldrig får lov til at realisere sig selv.

Igennem mødet med Arnes skydebroder, den halvtossede jæger, Alfred (mesterligt spillet af Ole Thestrup), og lægen Carl (også virkelig godt spillet af Frits Helmuth), der hjælper til med at befri Peter for kokainen for i stedet at gøre ham til slave af alkoholen, vendes den midlertidige flugt fra fortiden til et forsøg på at bygge en ny fremtid.

Karaktererne er der altså intet galt med, hvilket plejer at være et kendetegn for instruktør og manuskriptmager Anders Thomas Jensen. Han står også bag biograf- og dvd-succeserne "I Kina spiser de hunde", "Gamle mænd i nye biler", Adams æbler, "Mørke" med enten manuskript eller i instruktørrollen og senest med manuskript til Hvid nat.

Som i "I Kina…", "Gamle mænd…" og "Adams æbler" bliver der brugt en del vold til at bære filmen, men anvendt på en måde, så det virker komisk. Som eksempel er introen til "Blinkende lygter", hvor en polsk smuglerchauffør ankommer med grønne Look-cigaretter i stedet for Prince. Dette medfører, at Arne, som en fuldstændig overdreven reaktion, sparker og hopper på chaufføren med hjælp fra Peter. Selvom det i sammenhængen virker sjovt, er det skræmmende at tænke på, hvad der skal til for at få publikum til at grine.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.2 af 6. 17 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer