• UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALL OF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Action

Black Panther

"Black Panther" er rigtig god underholdning, hvor det lykkes at skabe en troværdig superheltehistorie i et afrikansk miljø.

ActionAdventureScience fiction
Produktionsår: 2018
Varighed: 134 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Ryan Coogler,
Medvirkende: Chadwick BosemanLupita Nyong'oMichael B. JordanWinston Duke,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 19.02.2018TROVÆRDIGT MILJØ

Jeg er altså ret begejstret for "Black Panther". Så er det sagt. Det er den første rent "sorte" superheltefilm, altså med en historie som foregår i Afrika, i et afrikansk land, med sorte skuespillere.

Manuskriptforfattere og instruktør har virkelig lykkedes med at skabe en troværdig historie i et troværdigt afrikansk miljø – og det betyder rigtig meget. Man føler ikke, at det er en amerikansk eller europæisk historie tilsat noget afrikansk kolorit. Historie og miljø virker "ægte", eller i hvert fald så ægte som en opdigtet historie om et opdigtet land og en opdigtet superhelt nu kan være.

Wakanda
Et sted i Afrika ligger landet Wakanda. Her landede for millioner af år siden en meteorit bestående af verdens stærkeste stof, vibranium. Indbyggerne i området udnytter stoffet til teknologiske fremskridt. Så store fremskridt, at de som nation er langt foran alle andre. De vælger så af forskellige årsager at holde sig skjult. Ved hjælp af vibranium danner de en kunstig boble om landet, så de kan leve i fred – og dvs. leve uforstyrret af såvel verdenskrige som andre lokale krige. Samtidig er der i Wakanda en kult omkring en "pantergud", som giver særlige kræfter og superhelte-lignende privilegier til den, der har drukket af den vibranium-inficerede hjerteformede urt.

Den til enhver tid regerende konge, "Black Panther", får ved hjælp af en særlig dragt, naturligvis skabt af vibranium, superheltestatus. Men Wakanda består, ligesom andre afrikanske nationer, af forskellige stammer, som igennem århundrederne bekriger hinanden. De fleste er dog nået til fred og enighed, men en enkelt bjergstamme er stadig krigerisk.

Indelukkethed og fremmedfjendskab
I filmen "Black Panther" følger vi både de indenrigspolitiske udfordringer, stammekrigene og indblandingen udefra, da en sydafrikansk skurk (spillet helt fantastisk af Andy Serkis) opdager landet og forsøger at invadere det.

En interessant vinkel i filmen er, at landet Wakanda har de samme problemer med indelukkethed og fremmedfjendskab, som vi i de "hvide" lande slås med. Man har simpelthen, i "Black Panther", taget vores velkendte problemstillinger omkring national indelukkethed og fremmedhad og overført det til en afrikansk nation.

Black power
Og så er der bare rigtig meget rå "black power" i filmen. Det er i høj grad også med til at gøre filmen så tiltrækkende, som actionfilm. Der er en råhed, en rå styrke i hovedpersonerne, når de spiller op imod hinanden – uanset om det er to mænd, der begge bejler til at blive landets konge, eller om det er de amazonlignende kvindelige krigere med bare isser og lange spyd.

"Black Panther" er rigtig god underholdning, som lykkes med at skabe en (fiktiv) troværdig sort/afrikansk superheltehistorie.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.8 af 6. 6 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer