• BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALLOF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Bedrag

Breach

FBI-agenten Robert Hanssen tog alle ved næsen. Han var leder af den gruppe, som havde til opgave at finde ud af, hvor den lækage, han selv var skyld i, kom fra.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaThriller
Produktionsår: 2007
Varighed: 110 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: Billy Ray,
Medvirkende: Chris CooperRyan PhillippeBruce Davidson,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Henrik Højlund - 20.11.2007Historien har afsæt i en virkelig hændelse for få år siden. En amerikansk FBI-ansat, Robert Hanssen, viser sig at være dobbeltagent. I 22 år har han spioneret for Sovjetunionen/Rusland. Som resultat af det blev mindst 50 amerikanske agenter afsløret og mindst tre af dem dræbt. Den største spionsag i USA's historie.

Robert Hanssen trak dem alle rundt ved næsen. Var selv på et tidspunkt leder af den gruppe, som havde til opgave at finde ud af, hvor al lækagen kom fra.

Det meste af dette hører vi i en kort sekvens fra filmens begyndelse. Man skulle tro, det ødelagde spændingen. Det gør det på ingen måde. Spændingen vender bare anderledes, end den ville gøre, hvis det handlede om at finde ud af, hvem der er forbryderen. Spændingen ligger i, hvordan det til syvende og sidst lykkes at afsløre Robert Hanssen og få ham grebet på fersk gerning.

Filmen følger de sidste måneders arbejde med at stramme nettet endegyldigt. En ung agent-aspirant, Eric, sættes på Robert Hanssen som en slags føl i en form for dækoperation. Hverken Eric eller Robert ved til at begynde noget om sagens rette sammenhæng. Det går dog snart op for Eric, at der er noget andet på spil end det, man har bildt ham ind. Samtidig fascineres Eric af Robert, der ser ud til at være en meget retlinet, patriotisk og delvis overset FBI-medarbejder, og som tillige er stærkt troende (katolsk). Hvilket forekommer højst besynderligt, da Erics chefer har bedt ham holde øje med Roberts påståede seksuelle eskapader.

Netop det religiøse tilføjer historien en ekstra-dimension, fordi man får en fornemmelse af, at Robert – trods sandheden om både dobbelt-spionage og seksuelle perversiteter – ikke kun dobbelt-spiller med religionen. Den synes at have dybere fat, end det ved første eller andet øjekast ser ud til.

Roberts øjensynlige – og måske også virkeligt – oprigtige tro er ikke mindst også det, der får Eric, der – i al fald formelt – deler tro med Robert, til længe at have svært ved at finde Robert skyldig.

Ind i det hele blander der sig en anden vinkel. Eric har længe drømt om at blive agent. Nu har han fået chancen. Og det i en sag, som de fleste kun kan drømme om at få én gang i hele deres agent-karriere. Men Eric får også smagen af, hvor ubehagelig denne metier kan være. Med al dens forstillelse og bedrag. Selv over for konen.

Filmen byder på glimrende skuespil. Ikke mindst Chris Cooper, som ofte har haft birollen som halvsur stodder i diverse film, yder en stærk præstation som Robert Hanssen.

Filmen fordyber sig ikke i motiverne bag Robert Hanssens dobbelt-spionage, ej heller i de storpolitiske linjer. Den holder sig klogt til det elementært spændende drama i historien. Det gør den i et ligetil filmsprog uden meget sindrige dikkedarer. På den måde fungerer filmen fremragende fra første til sidste billede.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.7 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer