• BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Bankmand for modstandsbevægelsen/ The Resistance Banker

Bankier van het Verzet

To brødre laver en undergrundsbank for at støtte den hollandske modstandsbevægelse. Baseret på virkelige begivenheder.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Anden verdenskrig
Produktionsår: 2018
Varighed: 123 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Joram Lürsen,
Medvirkende: Barry AtsmaJacob DerwigPierre Bokma,
Stikord:
 Mod,


Anmeldelse:

Af: Ketty Dahl - 30.10.2018BANKMÆND MED SAMVITTIGHED OG MOD

Februar 1942. Holland er besat af nazisterne. Den hollandske bankmand Wally Van Hall oplever, at en af hans jødiske kollegaer en dag ikke møder op på arbejde i banken. Han opsøger hans bopæl og finder kollegaen og hele hans familie død. De har taget deres eget liv i opgivelse over, at nettet strammes mere og mere om de hollandske jøder. Det får ham til at indse, at han må gøre noget.

Han bliver kontaktet af modstandsbevægelsen, der ønsker hans hjælp til at lave en undergrundsbank, der skal danne grundlag for en fond, der skal hjælpe modstandsarbejdet. Wally får sin bror, der også er bankmand, med på ideen. For at få banken til at se legal ud oprettes en lang række falske gældsbeviser. Det er en skyggebank, der finansierer modstandsbevægelsen vha. folks private donationer. Det lykkes vha. forskellige svindelmanøvrer at hæve 100 millioner gylden i Centralbanken (et astronomisk beløb på den tid, der ville svarer til en milliard euro i dag) og få dem videre til modstandsbevægelsen. Men tyskerne er på sporet af brødrene, ... og de to brødre kan ikke stole på nogen. Nettet strammes, og deres gruppe bliver jaget vildt, mens deres familier lider i angst for konsekvenserne.

En for kompliceret historie
Filmen bygger på en sandfærdig beretning, og det giver den autenticitet og nerve trods alt. Men filmens handling er rodet, usammenhængende og svær at følge på grund af de mange finansielle transaktioner, der ikke er særlig gennemskuelige, hvis man ikke har indsigt i bankverdenen og økonomiske termer. Netop det, at den foregår i bankverdenen, kunne ellers have givet en anderledes og ikke tidligere set vinkel på modstandsbevægelsen, men det er åbenbart for svær en historie at fortælle, eller også slipper instruktøren bare dårligt afsted med det. Der er en masse om pengeombytning, falske penge, gældsbeviser og aktier og så videre, men dialogen bliver for indforstået. Desuden er handlingen for indviklet, for hurtig og for uigennemsigtig, så man som tilskuer føler sig sat lidt udenfor.

Det virker også som om, filmen forudsætter, at man kender historien på forhånd. Der bliver sprunget over en del mellemregninger i filmen, og det varer for længe, inden man får hovedpersonerne ind under huden. Dog får man efterhånden et stærkt indtryk af nogle mennesker, der var parat til at sætte livet på spil for at hjælpe modstandsbevægelsen og jøderne. Der er momentvist stærke scener undervejs, efterhånden som tyskerne er tæt på at finde brødrene, fordi en stikker kommer på banen. Man får indtrykket af nogle modige mænd, der tog enorme risici for at kæmpe for retfærdighed, men man får aldrig helt styr på historien. Der er simpelthen for mange løse ender, og man skal over halvvejs i filmen, inden man synes, den bliver interessant. Det er forfærdelig ærgerligt, for filmen udvikler sig til at gøre stort indtryk i sidste tredjedel, hvor man når at fornemme den underliggende frygt for at blive opdaget og fanget, der hele tiden lurer under overfladen. Man ser også de katastrofale personlige omkostninger for dem, der må betale for deres overbevisning, så filmen får sig alligevel kæmpet op på tre stjerner.

Kan ses på Netflix.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.8 af 6. 6 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Søren, 26-02-21 22:12:
Fin historisk beskrivelse
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer