• PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

  • HORIZON - EN AMERIKANSK SAGA (DEL 1) i biografen

  • BABYLON nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • GOLDA nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Bamse

Biografisk film om den danske sanger Flemming Bamse Jørgensen, som fokuserer på det problematiske forhold til faren. En fin film, der giver en påmindelse om behovet for at blive set, elsket og anerkendt.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Biografiske filmTEMA Danske film
Produktionsår: 2022
Varighed: 92 min.
Censur: 7 år
Instruktør: Henrik Ruben Genz,
Medvirkende: Anders W. BerthelsenJohanne Louise SchmidtHenrik BirchCharlotte Bøving,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 27.08.2022I SKYGGEN AF FAR 

Vi hepper på barndommens helte
Flemming og Bamses Venner var en del af mit lydbillede i 1980'erne, sammen med Gnags, Shu-Bi-Dua og andre primært amerikanske sangere. Jeg husker især Bamses Venner fra da de vandt Dansk Melodigrandprix i 1980, og da Flemming spillede en afgørende birolle i julekalenderen Brødrene Mortensens Jul i 1998.

Måske var det derfor - fordi Flemming Bamse Jørgensen var en del af mit lydbillede – at jeg faktisk blev rørt flere gange i løbet af filmen. Fordi vi hepper på vores (barndoms) helte. Fordi filmene om vores barndoms helte danner en eksplosion af minder i hovedet på os.

Men jeg blev også rørt fordi filmen, som så mange andre biografiske film, fulgte et bestemt tema, nemlig forholdet mellem far og søn og behovet for at blive set, elsket og anerkendt.

Faderforholdet
I små flashbacks føres vi tilbage til 1950'erne, hvor Flemming af sin far bliver kørt tilbage til, hvor han stammer fra: Fattigkvarteret i Randers. Flemming blev nemlig adopteret fra et børnehjem, af en far som primært ønskede sig en efterfølger som direktør for et firma. Ikke en søn, som sådan, men en efterfølger. Dét forhold præger Flemmings barndom, og da han som ung begynder at spille "børnemusik", som faren kalder det, går forholdet rigtig skævt. Men det er klart, hele filmen igennem, at det er netop faderforholdet, der former Flemmings liv på mange måder, også i forholdet til Flemmings egne to børn.

Det står stjerneklart helt i slutningen af filmen, da vi ser den "rigtige" Flemming, fra en koncertoptagelse, synge den selvbiografiske sang Jeg følger mit hjerte, hvor han bl.a. synger "Fatter fatted' aldrig, at jeg aldrig fik et job. Han håbed' til det sidste, at musikken holdt' op. Først da han lå for døden, det var dagen før. Sagde han det, jeg håbed' på: Jeg er stolt af de,t du gør."

Det er som sagt minderigt at se og høre Flemming Bamse Jørgensens sange, og jeg må sige, at Anders W. Berthelsen gør det supergodt i rollen. Der er virkelig lagt mange timer i at betragte, lære af og efterligne Flemming, og så gør det naturligvis også meget, at Anders tog ganske mange kilo på op til indspilningen.

Jysk film
Helt generelt er "Bamse" en fin film. Det er ikke en stor film, men en ganske jævn jysk film. Og det kan jeg rigtig godt li'. En fin, jysk film om en af danskpoppens helte fra 1980'erne, som har en påmindelse om vigtigheden af at blive set, elsket og anerkendt af sine forældre.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.9 af 6. 15 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Lisa Synnøve, 22-09-22 23:39:
Bamse-filmen med Anders W. Bertelsen gjorde dybe indtryk. Jeg blev ked af, at han ikke blev mere værdsat af sin far, men Bamse satte sin far på plads senere i livet - bedre sent end aldrig. Bamse havde fortjent bedre barndom uden børnehjems-ophold.Jeg har oplevet noget af det samme som Bamse, men siger ikke hvordan. Filmen er både humoristisk og sørgelig. Jeg er glad for jeg har set filmen, men mener ikke, at Bamse fortjente disse overgreb og slet ikke af en far, som burde støtte ham. Dejligt, at filminstruktøren Henrik Ruben Genz har brugt tid på at lave filmen. Tak for det! Alle Bamses sange lever gudskelov videre. Vi kan ikke undvære hans musik: Hvorfor går Louise til bal - I en lille båd der gynger - Jeg elsker kun dig. Alle i Danmark elsker sangene fra hans hånd. Vi ville gerne have beholdt ham meget længere, men sådan skulle det ikke være. Bamse, du er elsket og savnet. Heldigvis lever du videre gennem dine smukke sange!

Indlægget er forkortet af redaktionen.
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer