• WE LIVE IN TIME i biografen

  • Den kristne film THE FORGE kan nu streames på fx Blockbuster.dk

  • VI ELSKER HAPPY ENDING som i fx SPEAK NO EVIL (2024)

  • FARVEL HR. HAFFMANN nu på Prime Video udover filmstriben.dk og dvd

  • SER DU MÅNEN DANIEL nu på Prime Video udover Netflix, dvd og blu-ray

  • LA CHIMERA i biografen

Alle anmeldelser - Science fiction

Armageddon

Dommedag er nær, men præsidenten har teknikken ...

Science fiction
Produktionsår: 1998
Varighed: 143 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Michael Bay,
Medvirkende: Bruce WillisBilly Bob ThorntonBen Affleck,
Stikord:









Anmeldelse:

Af: Jakob Holst - 24.07.2006



Dommedag er nær. Det er i hvert fald det indtryk, man let kan få, hvis man ser "Armageddon".

Årtusindskiftet gav øget fokusering på verdens undergang, og Hollywood var ikke sen til at fange tendensen.

Vi har set mange film, der handler om en eller anden form for undergang, bl.a. "Titanic". Nu er turen komme til den altomfattende undergang, nemlig dommedag. Det er nu ikke første gang, en film handler om dommedag, men hvor dette tidligere har betydet, at Schwarzenegger gik amok, er der denne gang i filmene "Armageddon" og Deep Impact tale om Guds dommedag (som i begge film virkeliggøres ved en kæmpe meteor). Som præsidenten i filmen "Armageddon" udtrykker det: "Dette er Armageddon, det Bibelen omtaler som verdens undergang …"

Bibelens dommedag - ja, så skulle man jo mene, at man kendte filmens slutning. Her bliver man imidlertid overasket. Præsidenten i Armageddon fortsætter nemlig sin tale med "… og for første gang har vi teknikken til at forhindre den!" Jamen er dommedag ikke ensbetydende med verdens undergang længere?

Her er vi fremme ved det egentlige hovedbudskab fra folkene bag disse film: Det kan godt være, at årtusindskiftet, Hale-Bopp m.m. gør, at du frygter dommedag, men bare rolig, vi mennesker kan frelse os selv.

For at understrege, at vi mennesker selv har overtaget pladsen som vores egen frelser, hedder det rumskib, der bliver sendt ud for at ofre sig for verden i "Deep Impact" netop Messias. Så er det ligesom skåret ud i pap - hvem har længere brug for Jesus? I "Armageddon" er det Bruce Willis personligt, der overtaget rollen som Messias og nødsages til at ofre sig som verdens frelser. Hvor det for ca. 2000 år siden krævede Guds egen søn at frelse verden, er vi nu nået så langt, at teknikken og et almindeligt menneskes offer kan redde os fra Guds straf - ifølge filmene.

Film er selvfølgelig fiktion, og formålet med både "Armageddon" og "Deep Impact" er vel først og fremmest at underholde. Alligevel har disse film et budskab, som krampagtigt forsøger at fastholde menneskets uovervindelighed. At mennesket kan frelse sig ud af en stor del katastrofale fysiske ulykker ved hjælp af teknisk snilde er ikke noget nyt. Men at frelse mennesket fra Guds dom - det kan kun Gud selv. Filmene har et budskab, der er i modstrid med det, man læser om i Bibelen. Det betyder også, at den megen bøn til Gud i begge film ved eftertanke giver en dårlig smag i munden.

Filmene er god underholdning, men det er vigtigt at tænke over, hvad det er, vi jubler, græder og glæder os over, når vi ser dem. Når alt kommer til alt, hvem har så virkelig lyst til at bytte Jesus ud med Bruce Willis.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.5 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer