• FULD AF KÆRLIGHED i biografen

  • STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Animation

Anomalisa

Flot og menneskelig stop-motion dukkefilm om jagten på at fylde hullet i hjertet.

AnimationDramaRomance
Produktionsår: 2015
Varighed: 90 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Charlie KaufmanDuke Johnson,
Medvirkende: Stemmer: David ThewlisJennifer Jason LeighTom Noonan,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Peter Greek Kofod - 29.03.2016ET TOMT HUL
Charlie Kaufmans seneste film er på en og samme tid trist og sjov. En slags komedie med et snert af horror. På den måde er det et blik ind i, hvordan livet kan være - eller i hvert fald Kaufmans gengivelse af, hvordan livet kan være. Det er nemlig ikke første gang, han portrætterer det på den måde. Kaufman er kendt for sin skæve tilgang, og han er nok mest kendt for "Being John Malkovich" og Evigt solskin i et pletfrit sind". Men det nye denne gang er Kaufmans virkemidler. Han har nemlig begået en stop-motion dukkefilm.

"Fregoli Delusion" er betegnelsen på en vrangforestilling, hvor den berørte oplever andre personer - eller i hvert fald nogle af dem - som værende samme person i forklædning. Vi følger Michael Stone, ægtemand, far og respekteret forfatter af bogen How May I Help You Help Them? - en bestseller om kundepleje. Michael rejser rundt og holder foredrag om emnet, og nu er turen kommet til Cincinnati, Ohio. På hotellet - The Fregoli - møder han en kvinde, Lisa, der er så almindelig, som man overhovedet kan være. Hun er en beskeden salgsrepræsentant for kagefirmaet Akron. Men der er noget særligt ved hende, som gør, at hun afviger fra det normale. Hun er en anomali - hun er AnomaLisa.

Kaufman har gjort noget genialt, for at vi skal have samme oplevelse som Michael. Dukkerne har samme ansigtstræk og taler med den samme stemme, undtagen Michael og Lisa. Der er næsten et mareridt af enshed, som Michael prøver at komme ud af, men som han igen og igen bliver trukket ned i. Vi er dumpet lige ned i en midtvejskrise. Og hér er det så, Lisa dukker op. Anderledes ansigt og anderledes stemme her midt i ensheden. Og man kan ikke beskylde Michael for ubeslutsomhed. Han er sikker på, at det skal være dem for altid. Den generte Lisa bliver fuldstændig overvældet af Michael, og det ender med, at de har sex. Altså der er to dukker, som har sex, og det medvirker til, at det ikke er så poleret, som sex ellers ofte fremstilles i film.

Selvom "Anomalisa" er en stop-motion dukkefilm, så er den faktisk mere menneskelig end mange film med virkelige levende mennesker. Det er i sig selv grund nok til at se den. Men den handler i bund og grund om en mand, som prøver at fylde et tomt hul inde i sig selv, med en ny kvinde. På den måde mindede filmen mig om en tanke, som findes hos Augustin: "Du har skabt os til dig, o Herre, og vort hjerte er uroligt, indtil det finder hvile i dig" (Bekendelser). Vi har et hul i vores hjerte, som kun Gud kan fylde ud, og indtil vi opdager det, prøver vi at fylde det med det, der er omkring os - men til ingen nytte.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer