• THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HAMMARSKJÖLD i biografen

  • Pinsefilm: PAUL, APOSTLE OF CHRIST se fx på Blockbuster.dk eller dvd kan lånes fysisk på bibliotek.dk

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Drama

American History X

En barsk film om to brødre, der finder deres identitet i nynazismens symboler og ekstrem vold.

Drama
Produktionsår: 1999
Varighed: 117 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Tony Kaye,
Medvirkende: Edward NortonEdward FurlongBeverly D'Angelo,
Stikord:
 Vold,
 Had,


Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 28.07.2008Vi er i et nynazistisk miljø i USA. Derek er en meget engageret og ideologisk overbevist lederskikkelse. Racehad og vold samler mange af de frustrerede unge amerikanere under hagekorsflaget. Efter at have dræbt nogle farvede, ryger Derek i fængsel og får en del at tænke over (men jeg vil ikke røbe for meget).

Hans lillebror, Danny, ser vildt op til ham. Danny går i gymnasiet og afleverer her en stil, der hylder Adolf Hitlers selvbiografi Mein Kampf. Rektor prøver at hjælpe Danny på bedre tanker ved at sætte ham til at skrive en stil, der belyser Dereks liv og hans indflydelse som nynazistisk lederfigur. Stilen hedder "American History X".

Dereks og Dannys veje mødes igen efter Dereks løsladelse. Det kommer til et voldsomt opgør mellem Derek og hans fortid. I det hele taget er det helt på sin plads, at filmen først er tilladt til personer over 15 år - rå vold er ikke bare en teori for disse nynazister, der lader handling følge ord!

Filmens manuskript er godt skrevet - der er spænding på hele tiden. Skuespillerne yder en flot præstation - jeg oplever ikke personerne som klichéer, men som sammensatte personligheder med mange facetter.

Det bedste ved filmen er alligevel nok dens måde at behandle problematikken omkring racisme på. Der gives hverken ensidige forklaringer eller rosenrøde løsninger. Og alligevel har filmen nogle kraftige og konkrete budskaber til os alle.

Den kan nydes som enhver anden rigtig god spændingsfilm. Men den kan med fordel ses som mere end det. Og man kan bruge den som udgangspunkt for en seriøs samtale om racisme - et emne, der jo desværre også er aktuelt i dagens Danmark.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.3 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer