2023 replica rolex online sale.

  • WORLD ON FIRE SÆSON 2 serie på DRTV

  • TEMA JULEFILM fx BLACK NATIVITY

  • SYNKEFRI i biografen

  • FEM FAVORITJULEFILM valgt af Christian Thomsen bl.a. JULEMANDENS GAVE

  • TEMA familiejulefilm fx JINGLE-JANGLE ET MAGISK JULEEVENTYR

  • Den kristne film I STILL BELIEVE TV2 | 18-12-23 | kl. 23.45

Artikler - Refleksioner

Alle har brug for lidt venlighed

A BEAUTIFUL DAG IN THE NEIGHBORHOOD er en film om børnenes ven - den venlige og omsorgsfulde TV-vært Fred Rogers, der lavede TV for børn i mere end 30 år. Hovedrollen spilles af Tom Hanks.

Refleksioner
Produktionsår:
Varighed:  min.

Instruktør:
Medvirkende:
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Johan Schmidt Larsen - 30.12.2019
A Beautiful Day in the Neighborhood er en bemærkelsesværdig film om den populære studievært Fred Rogers, som stod bag børneprogrammet Mister Rogers' Neighborhood. Programmet blev vist på amerikansk TV i årene 1968 til 2001 og blev produceret i 895 episoder. Fred Rodgers førte selv og lagde stemmer til udsendelsernes 14 forskellige hånddukker og skrev 200 sange og melodier til udsendelserne.

Fred Rogers var oprindelig teolog og præst, men valgte tidligt at slå sig på børne-TV, og opfattede det som sit livskald. Stilen i Rogers udsendelser fremstod for mange utålmodige teenagere og voksne som traditionelle og stillestående, men børnene elskede dem! Fred Rogers virkede med sin blide stemme og langsomme tale lidt gammeldags og naiv – et menneske som var ude af trit med nutiden. Derfor blev han af og til latterliggjort i medierne, fordi han stædigt fastholdt at ville møde alle mennesker – børn såvel som voksne - med betingelsesløs kærlighed, venlighed og accept. "Vi har alle behov for lidt venlighed," var et af hans valgsprog.

Talte om dét andre var bange for
Rogers var ikke bange for at tackle svære emner som skilsmisse, mord, død, mindreværd, racisme, mobning og drilleri. Han talte åbent og ærligt om temaer, som andre voksne ofte var bange for at tale om, men som børn ofte i tavshed undrede sig over eller bekymrede sig for. Han var villig til at hjælpe børn og voksne med ting, som ingen helt kunne forstå, og som han selv sagde: "Der er mange ting, jeg ikke forstår."

Filmen er baseret på elementer af Fred Rogers' liv og arbejde, men ikke mindst på artiklen" Can You Say... Hero?" af den kyniske og højtprofilerede journalist Tom Junod, som skrev for ugemagasinet Esquire, men som blev gode venner med Fred Rogers efter interviewet.

Filmens handling er centeret om Tom Junods liv, som i filmen personificeres af journalisten Llyod Vogel (Matthew Rhys), der skal lave et portræt af Mr. Rogers, spillet den folkekære Tom Hanks.

Den samme både foran og bag kameraet

Vogel har på forhånd en idé om at grave mest muligt smuds frem om det pletfrie ikon Mr. Rogers. Han ønskede at finde ud af, hvem manden virkelig var, når kameraet ikke var tændt, men det skulle vise sig at gå helt anderledes. Mødet med Mr. Rogers ændrede den kyniske skribents syn på livet.

"Jeg tror," siger Tom Junod til Crosswalk.com, "at vi forventer, at alle vil være en anden person bag kameraet, end de er foran kameraet. Fred hørte helt afgjort ikke til den slags mennesker.

"Det, der slog mig ved Fred, var hans empati," siger Junod. "Det var helt ekstraordinært at se, hvor hurtigt han kunne få folk til at åbne op for ham, og hvor hurtigt han kunne sætte sig ind i, hvad de følte.

Alle, som var tæt på Fred Rogers, nævner, at han så det som sit livskald, at alle mennesker i hans nærhed skulle føle, at de var værdifulde og noget helt særligt. Var Fred Rogers naiv og godtroende? Ja, måske? Var han gammeldags og ude af trit med sin egen og vores tid? Ja, uden tvivl!

Lys fra en anden verden
I en TV-verden, hvor mange TV-producenter var og er optaget af kynisk profit og fladpandet underholdning, tændte Fred Rogers et lys fra en anden verden. Uden at forkynde i sine programmer, var han tydelig om sine kristne værdier. Værdierne viste sig i hans empatiske og omsorgsfulde omgang med andre mennesker – både foran kameraet og bagved.

Bibelen kalder denne tilgang til mennesker for Åndens frugt, og apostlen Paulus sætter ord på værdierne i Galaterbrevet 5,22-23: Åndens frugt er kærlighed, glæde, fred, tålmodighed, venlighed, godhed, trofasthed, mildhed og selvbeherskelse.

Fred Rogers var ikke nogen helgen, men han forsøgte bare at bruge sine evner og nådegaver på den platform, der var hans. "Jeg har aldrig betragtet mig selv som en TV-stjerne. Jeg har altid tænkt, at jeg er bare var nabo, som kom på besøg", sagde Rogers.

Lad alle os andre være det samme i det nabolag, Gud har sat os i. Lad os være gode naboer og kollegaer, mens vi - i al ufuldkommenhed - møder vores medmennesker med tålmodighed, venlighed og godhed! Det har verden brug for, det har naboen brug for, og det har vi selv brug for!

Fred Rogers døde i 2003, men inden da, havde han for sin livslange indsats modtaget en Emmy, TV-branchens svar på en Oscar.

Kilder: crosswalk.com og misterrogers.orgBrugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Endnu ikke bedømt. Du kan være den første!
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer