• PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

  • HORIZON - EN AMERIKANSK SAGA (DEL 1) i biografen

  • BABYLON nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • GOLDA nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

Artikler - Baggrund

Alle for én

Rigdom og status er centrale temaer i "High School Musical 2", hvor basketballspilleren Troy lokkes af lyse fremtidsudsigter på bekostning af Wildcats-vennerne.

Baggrund
Produktionsår:
Varighed:  min.

Instruktør:
Medvirkende:
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Nicola Lee - 01.02.2008High School Musical blev en overraskende succes, da filmen første gang blev vist på Disney Channel i 2006. På mange måder minder filmen om "Grease" - bare til en ny generation. Denne enkle lavbudgetproduktion om unge skoleelever, som lærer at være sig selv samtidig med, at de kæmper om at få hovedrollen i skolens vintermusical, resulterede i det mestsælgende album i USA i 2006. Derudover fulgte korncertturnéer, en scenemusical og oven i købet et isshow.

High School Musical 2 fortsætter historien, hvor den første sluttede, med de samme skuespillere, som fremfører endnu flere glade popsange, nyder sund familieglæde og bliver klogere på livet undervejs.

Det er sommer for East High Wildcats, og det betyder tid til fest og morskab. Det indebærer imidlertid også sommerferiejob, hvis de studerende ikke har råd til lige den bil eller det studie, de ønsker sig. Alle har planer for ferien. Basketballstjerne og helt Troy (Zac Efron) vil gerne tjene penge nok til at gøre fremtiden mere økonomisk stabil. Kæresten Gabriella (Vanessa Hudgens) ønsker bare at nyde en hel sommer uden at skulle flytte. Men dramadronningen Sharpay (Ashley Tisdale) har mere skumle planer i tankerne. Hun er frustreret over, at positionen som skolens "pige nummer et" er blevet frataget hende af Gabriella, og hun er fast besluttet på at bruge sommeren til at generobre sin plads i solen. Sharpay skaffer Troy et job ved sine forældres sports- og feriecenter og planlægger at overtage Gabriellas plads i Troys kærlighedsliv og dermed blive en del af skolens mest populære par. Desuden har hun feriecentrets årlige talentshow at tænke på, hun har en ubrudt sejrsrække i at vinde Star Dazzie-prisen. Da Troy møder op i feriecentret, har han taget de fleste af sine Wildcats-venner med - inklusive Gabriella. Før Sharpay kan opnå sine mål, må hun have Troys venner til at forsvinde og fjerne ham fra den pige, han elsker. Hurtigt har alle vanskelige afgørelser at tage. Kan Wildcats holde sammen som gruppe, når sommerjobbene føles som slavearbejde? Vil Troy blive forført af den luksuriøse livsstil, han bliver tilbudt? Hvordan vil Gabriella reagere på kærestens prioriteringer? Kan nogen modstå Sharpays planer?

I løbet "High School Musical" lærte de studerende ved East High vigtigheden af at være sig selv og at acceptere alle. De havde organiseret sig i lukkede kliker, som opløstes, da Troy og Gabriella valgte at se stort på andre menneskers forventninger, samt risikerede deres sociale status og gik til audition for at få roller i vintermusicalen. Filmen lovpriste værdier som accept af andre og personlig integritet og lagde vægt på vigtigheden af venskab frem for popularitet eller status. Behovet for at passe ind og blive som de andre er et stort tema for mange unge skoleelever, og filmens succes antyder, at det unge publikum satte pris på budskabet, som blev præsenteret.

Bekymringer om status er også en vigtig motivationsfaktor for handlingen i "High School Musical 2". Sharpay er optaget af sit tab af status på skolen, efter at Troy og Gabriella er blevet kærester. Da hun selv mener, hun er bedre, er det af højeste betydning for hende, at alle andre anerkender hendes talenter. Dermed bliver alle hendes handlinger fokuseret på at opnå dette mål. Troy har succes og er vellidt, han føler ingen behov for at hævde sig, men han er bekymret for, at han ikke vil blive ved med at have det så let i livet. Da Sharpay viser ham en måde, hvorpå han kan sikre sig en lys fremtid for sig selv, er det nemt for Troy at lægge sine gode intentioner om venskab bag sig og koncentrere sig om at opnå det, som er bedst for ham selv. Den luksuriøse livsstil, han bliver introduceret til ved feriecentret, åbner nye horisonter for Troy, og han overrasker sig selv ved at være i stand til at være ligeglad med sine gamle venner for at kunne klare de nye krav.

Det centrale tema i "High School Musical 2" er "frygten for fremtiden". Med et næsten konstant pres om eksamener og valg af studieretning med henblik på fremtidig karriere er dette et andet og vigtigt tema for skoleelever i dag sammen med behovet for at være vellidt. Men Troy finder ud af, at hvis man bruger for meget tid på at bekymre sig om fremtiden, går man glip af nutiden. I stedet for at nyde sommeren bliver Troy ivrigt optaget af at gøre alt, hvad der står i hans magt, for at sikre sig et stipendium til videre uddannelse. Det fører til, at han tilbringer tid sammen med mennesker, han ikke bryder sig om, samtidig med at venner tager afstand fra ham, og han mister Gabriella. Filmen viser, at Troys villighed til at gøre alt, som er nødvendigt, begynder at påvirke hans personlighed. Han ændres til en person, vennerne knap nok kender igen. Gabriella støtter ham i hans drømme, men advarer ham alligevel: "Hvis du opfører dig som én, du ikke er, vil du snart blive denne person."

I bogen Fra Helvedes blækhus påpeger forfatteren C. S. Lewis farerne ved Troys fremgangsmåde. Bogen er skrevet fra en erfaren djævels synsvinkel. Han beskriver de bedste måder at friste mennesker på. Denne djævel forklarer, at fremtiden er "det, der allermindst ligner evigheden. Det er den mest udprægede timelige del af tiden - for fortiden er frossen og flyder ikke længere, og nuet er helt gennemlyst af evighedens stråler". På grundlag af dette, forsøger Lewis' djævel at producere "en hel race, der stadig søger at nå en fjern, fjern regnbue, som aldrig er ærlig eller venlig eller lykkelig nu, men som altid bare bruger enhver gave, der skænkes dem i nuet, som brænde på fremtidens alter". Dette er en præcis beskrivelse af fælden, Troy går i. Hans begær efter sikkerhed fører ham til at ofre andre ting - ting han efterhånden lærer, er mere vigtige end at sikre en strålende fremtid.

Sidst i filmen har Troy lært at sætte pris på at være en god person uden at have - eller være i stand til at se frem til - gode ting. Han opnår denne indsigt ved hjælp af sine venner, som konfronterer ham med hans dårlige holdninger og viser ham, hvad han ved sin egoistiske opførsel går glip af. Gennem "High School Musical 2" bliver venskab præsenteret som det mest værdifulde. Troy er ikke den eneste, som lærer det. En sidehandling i filmen viser Sharpays modeelskende bror Ryan (Lucas Grabeel), som har taget skridtet ud af søsterens skygge, og oplever glæden ved at blive accepteret af Wildcats-vennerne. Han opdager hurtigt, at det at blive en del af vennerne, er meget sjovere end den konstante intrigekomedie han og søsteren havde gang i for at opretholde deres status på skolen. Sharpay opdager også sidst i filmen, at der er vigtigere ting i livet end at vinde talentkonkurrencer og at have en luksuriøs livsstil. Når hun ser, hvordan Wildcats-vennerne har omsorg for hinanden og alt det sjove, de gør, opgiver Sharpay kampen om talentprisen og deltager i festen. Alle er lykkelige, og de nyder sommeren sammen. Uanset hvilke problemer disse skoleelever har, eller hvilke bekymringer, de møder, så vil de komme igennem dem, når de står sammen og hjælper hinanden. Dette er en flot holdning for alle skoleelever.

Det enkle budskab i "High School Musical 2" er at være sand over for sig selv, leve i nutiden og at være loyal mod sine venner. Filmen opmuntrer seerne til at prioritere moralsk integritet og gode relationer højere end materielle ting. Det er gode værdier for børn og unge at lære, og det er lige så vigtigt, at de mange voksne High School Musical-entusiaster tager disse lærdomme til sig. Vore livsløb kan blive mere komplicerede, end de var i skolen, men den enkle sandhed i filmtemaet er universel og kan sprede lidt sommermagi til alle. "Én for alle og alle for én!"

Kilde: Damaris.noBrugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Endnu ikke bedømt. Du kan være den første!
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer