• THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • LADY BIRD nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • NEXT GOAL WINS på dvd og blku-ray samt Disney+

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

A Tale of Love and Darkness

Den jødiske forfatter Amos Oz har skrevet en selvbiografi. Den ligger til grund for Natalie Portmans film om Amos' barndom i Jerusalem i årene omkring staten Israels oprettelse.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Israel, Vestbredden, Gaza
Produktionsår: 2015
Varighed: 95 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Natalie Portman,
Medvirkende: Natalie PortmanGilad KahanaAmir Tessler,
Stikord:
 Håb,


Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 22.03.2018BRISTEDE DRØMME

Den jødiske forfatter og litteraturprofessor Amos Oz har i sin selvbiografiske roman En fortælling om kærlighed og mørke skrevet om sin familie, jødernes historie og staten Israels oprettelse. Det er den bog, der ligger til grund for den israelsk-amerikanske skuespiller Natalie Portmans film om Amos Oz som dreng. Natalie Portman er selv født i Jerusalem. Hun har slået sit navn fast som seriøs Oscar-nomineret skuespiller i filmen "Black Swan", som hun vandt, og i Jackie. Dette er hendes debut som instruktør og tilmed manuskriptforfatter.

En kærlig familie
Filmen begynder i 1945, hvor Amos er seks år. Amos er enebarn og får meget kærlighed af sine forældre. De er i 1930'erne flygtet fra henholdsvis Litauen og Polen på grund af voksende antisemitisme, og de håber nu på et bedre liv i Israel. Amos' far har lige fået udgivet en bog om hebraisk litteratur, og hans mor - spillet af Natalie Portman - fortæller mange gådefulde beretninger for Amos og forsikrer ham om, at hun elsker ham højt. Amos er en gammelklog dreng. Da han er med sin onkel til fest i en arabisk familie, møder han en arabisk pige og belærer hende om, at der er plads til to befolkninger i landet.

Der er fest i Jerusalems gader efter afstemningen i november 1947, hvor et ja til staten Israels oprettelse bringer håb. Som forventet bliver der krig med araberne, og Amos kommer med på sidelinjen. Samtidig bliver hans mor syg, så han må hjælpe til derhjemme.

Dybe tanker
Der er en del kommenterende voice-over i filmen, og mange af morens gådefulde og dunkle historier har flere lag, som kalder på udlægning. Moren har dybsindige samtaler med Amos. For eksempel oplever Amos, at hans mormor skælder hans mor ud. Moren svarer ikke igen, og lidt senere er der en fortrolig scene, hvor hun forklarer Amos, at hvis du har valget mellem at fortælle en løgn eller tromle igennem med sandheden, så skal du vælge den barmhjertige vej. "Siger du, at man godt må lyve?" spørger Amos. "Ja, nogle gange er det bedre at være fintfølende end at være helt ærlig," lyder svaret.

Håndværksmæssigt og kunstnerisk er filmen en god oplevelse. Natalie Portman klarer den vanskelige rolle som moren fremragende, og de andre medvirkende gør det også fint. Musik og fotografering understreger filmens til tider håbefulde og til tider melankolske stemning.

Filmen The Little Traitor bygger på en anden roman af Amos Oz og foregår nogenlunde samme tid.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer