• Film med stikordet OLYMPIADE fx VILJEN TIL SEJR

  • ARGYLLE på VOD på Apple TV+ eller køb på fx Blockbuster.dk

  • CIVIL WAR nu på dvd og blu-ray

  • I WANNA DANCE WITH SOMEBODY nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • A QUIET PLACE 2 på dvd og blu-ray

  • UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Drama

A Christmas Carol (1999)

Charles Dickens' klassiske eventyr med fine psykologiske pointer. Patrick Stewart er i særklasse som Ebenezer Scrooge.

DramaTEMA Julefilm
Produktionsår: 1999
Varighed: 90 min.
Censur: 15 år
Instruktør: David Hugh Jones,
Medvirkende: Patrick StewartRichard E. GrantJoel Grey,
Stikord:
 Jul,


Anmeldelse:

Af: Peter E. Nissen - 30.11.2010Charles Dickens juleeventyr er en klassiker. Den er blevet filmatiseret adskillige gange, og i denne version spiller Patrick Stewart den vrantne og griske rigmand Ebenezer Scrooge, som må igennem en selverkendelsesproces juleaften.

Handlingen foregår ved juletid i 1800-tallets London. Hovedpersonen Ebenezer Scrooge lukker sig om sig selv, og han giver udtryk for at han hader julen. Han vil ikke give penge til de fattige, og han er ligeglad med sin assistent, den noget fattigere Bob Cratchit. Da han i sin ensomhed er på vej i seng juleaften, viser genfærdet sig fra den gamle kompagnon Jacob Marley, og han formaner Scrooge til at ændre kurs, inden det er for sent. Han afløses af tre juleånder, som bringer Scrooge tilbage og senere frem i tiden med henblik på at få ham til at arbejde med sig selv.

Filmen er en stor hyldest til julen. Den viser hvordan julen er en højtid med mulighed for at gøre godt for andre. Historien sætter fokus på den del af julens budskab, som betoner kærligheden og omsorgen for andre. Julen er kærlighedens komme til verden, og den er vi kaldet til at bringe videre. Opfordringen og praktiseringen af julens gode budskab står i kontrast til Scrooges kolde og kyniske adfærd, og Scrooge konfronteres med glemte dyder såsom barnlig livsglæde og kærlighedens gerninger.

Filmen udtrykker på en fin måde psykologiske pointer om, hvordan fortiden har en stor indflydelse på vores liv i nutiden. Valget mellem gode og onde handlinger og konsekvenserne af dem bliver tydelig, og pengenes ødelæggende magt over det svage sind står klart. Det er bestemt temaer som passer til i dag.

Historien udtrykker en fin facet af julens budskab og praksis, og derfor er den velegnet til at se i juledagene. Filmens budskab er for hele familien, men denne film har nogle scener som med rette er uegnede for børn under 15 år. Den er fremragende for en familie med ældre børn.

Filmen har gode skuespilpræstationer og kulisserne er gennemførte. Patrick Stewart er dog en tydelig klasse over de øvrige skuespillere.

Det er alt i alt bestemt en anbefalelsesværdig julefilm.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer