• BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

A Beautiful Mind/Et smukt sind

Hvad er virkelighed – hvad er sandhed, og hvad er ikke? Det kan være svært for den skizofrene professor John Nash at finde ud af.

Biografi/baseret på virkelig historieDrama
Produktionsår: 2001
Varighed: 134 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Ron Howard,
Medvirkende: Russell CroweEd HarrisChristopher PlummerPaul Bettany,
Stikord:
 Geni,


Anmeldelse:

Af: Finn Andersen - 08.01.2008Matematikeren John Nash (Russel Crowe) havde altid været drevet af at finde og fatte den ene virkelige originale ide og mistede aldrig håbet om at finde frem til den.

John Nash var i stand til at løse problemer på en helt fantastisk måde – og som ingen andre kunne. Han har tilsyneladende en strålende fremtid foran sig, og banebrydende nye ideer inden for "det styrende princip" giver ham international berømmelse. Den amerikanske efterretningstjeneste ansætter ham til at bryde og udvikle tophemmelige koder, men arbejdet er krævende. John Nash bliver senere bedt om at bryde russiske koder. Skønt akavet og asocial gifter John Nash sig med Alicia, en af de studerende. Han bliver nødt til over for Alicia at hemmeligholde, at han arbejder for efterretningstjenesten.  På toppen af sin karriere udvikler han paranoid skizofreni, som også sætter hans nærmeste i direkte fare. Hvad er virkelighed – og hvad er ikke? Da nettet strammes, og han ser konspirationer alle steder, kommer hans hustru ham til hjælp. Det eventyrlige er, at han med sin hustrus hjælp kæmper sig tilbage og opnår at modtage en Nobelpris for sit arbejde.

Filmen illustrerer på glimrende måde, hvordan John Nash oplever at være skizofren. Russell Crowe er en meget dygtig skuespiller, som får os med ind i denne virkelige historie, som særligt ses i de skizofrene oplevelser. Her er der hurtige klip og dramatisk lyssætning. Hvad er virkelighed – hvad er sandhed, og hvad er ikke? Som tilskuer kan vi - ligesom den skizofrene - ikke vide os sikre på, hvad vi ser.

Den virkelige fortælling om John Nash omsat til film bliver en stor oplevelse på grund af et særdeles velskrevet manuskript, der sætter tilskueren i stand til at identificere sig med filmens hovedpersoner. Filmen har fuldt fortjent fået otte forskellige priser fra Oscar og Golden Globes 2002, bl.a. for bedste film.

Til refleksion
Hvad viser filmen om mulighed for et godt liv trods sygdom?

Hvordan kan vi som pårørende til en syg agere værdigt og kærligt?

I Kaj Munks Ordet er Johannes muligvis skizofren. Har en syg bedre mulighed for at høre Gud?Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.8 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer