- Sin City: A Dame to ...
- Efter brylluppet
- Philomena
- Frans af Assisi
- Broder Sol, Søster Måne
- Den hundredårige der...


- Bøn, mystik og forfa...
- Filmfans ønsker tros...
- En film for troende ...


- Fascinerende filmfor...
- Monsteret inden i os
- Bibelske motiver i film


- Tog venner med til f...
- Filmstriben - et bek...
- Ny norsk bog om film...


- Længsel efter fred
- En dag uden krig - f...
- Vejen hjem


- Film med fokus på ve...
- Trailer til Moses-fi...
- Heaven Is For Real -...


- TEMA - biografiske film
- TEMA - Ved livets be...
- TEMA - sportsfilm


- Top 10 film 2012
- Top 10 film 2011
- Top 10 film 2010
Om copyright - hvorfor ikke bare bruge løs?
Af Finn Andersen

 
 
 
 
 
 

Der er ofte helt utrolige budgetter for film.

Mange biograffilm når over 500 mio. i omkostninger. Fx havde "Titanic" et rekordstort budget på mere end 1 mia. Men det bliver helt eventyrligt, når vi ved hvor stor indtjeningen er, og hvor hurtigt indtjeningen overgår udgifterne gennem salg af rettigheder over hele verden. Filmen "Titanic" har indtjent mere end 10 mia. d.kr.

Det vil være en komplet umulighed for kristne at producere film med tilsvarende budgetter. Den næstbedste løsning er så at bruge dette kæmpe store arkiv af populært materiale. Men der er et stort problem: tilladelser.

Hvad står der i loven?
Lov om ophavsret Altså: Film, der kan købes/lejes i forretninger, kiosker, supermarkeder, tankstation osv. – er kun til hjemmebrug!

Loven om ophavsret viser klart, at filmvisning uden for familiens skød ikke må finde sted, når der ikke er købt rettigheder til det. Så, hvis du ønsker at bruge film i foreningen, kirken, skolen – ja overalt uden for hjemmet – må du sikre dig, at du har rettigheder til det.

Man kan ikke sige, at man er uvidende, hvis man bliver idømt en bøde. Meddelelsen om copyright står på coveret og bliver vist først i filmen.

Måske tænker du, "vi behøver ikke rode med det. Vi viser sjældent film!" Men faktisk er der masser af muligheder og lejligheder til at bruge filmens budskab, – og hvad med børneklub, søndagsskole, børnepasning, konfirmandundervisning, minikonfirmander, ungdomsforeninger, kristne skoler og efterskoler osv. De nævnte steder hører ind under "offentlig visning", og hvis ikke du har en tilladelse, overtræder du lovgivningen.

Men der er en mulighed. Takket være "Christian Video Licensing International" (CVLI, Danmark) er der nu åbnet en mulighed for, at kirker og kirkelige organisationer på en nem måde lovligt kan vise film.

CVLI, Danmark

CVLI, Danmark er en uafhængig licensvirksomhed, som til en lav pris giver licens til kirker, sognegårde, missionshuse, foreninger, skoler osv., der vil vise film. CVLI blev etableret i juni 2001 og er etableret af de store filmselskaber.

Gennem licensen har kirken eller den kirkelige organisation adgang til mange filmselskaberes film. CVLI, Danmark er autoriseret af store Hollywood-selskaber og uafhængige producenter til at give paraply-licens til offentlig visning af film.

Licensen er nem og hurtig. Ring, skriv eller send e-mail til CVLI, Danmark, bekræft din kategori (baseret på jeres gennemsnitlige deltagerantal), og I kan begynde at bruge filmene. Og det er lige meget, hvor du har købt eller lejet filmen, eller om du eller andre har den i forvejen.

Kontakt
CVLI, Danmark
Mejsevej 12
7080 Børkop
www.cvli.dk
fa@cvli.dk

PS: Hverken Film&Tro eller CVLI, Danmark garanterer for registreringen af CVLI licens på anmeldelserne. Der kan være ændringer - fx i genudgivelser (eller fejl). Se efter på coveret!

Distributører
Langt de fleste film med danske tekster er fra følgende distributører:

Med i CVLI:
20th Century Fox, Buena Vista, Disney, Dreamworks, Midget, Mis. Label, Paramount, Sandrew/Metronome, Scanbox, SF Film, UIP, Universal, Walt Disney, Pan Vision, Warner Bros., Warner Home.

Biografdistributørerne Camera Film og Miracle Film er med.

Hvis filmen er biograf-distribueret af et selskab, der er med i CVLI, er dvd'erne - uden hensyn til dvd-distributør - derved med i CVLI-ordningen.

IKKE med i CVLI:
Another World Ent., Atlantic, Cinematic, Columbia, Criterion, Nordisk Film, Sony Pictures (men Sony Pictures Classics er med - og Universal/Sony er med, fordi Universal er med), Soul Media, Øst for Paradis.Bruger kommentarer
Film&Tro forbeholder sig ret til at fjerne indlæg!
 
Søren Isak Nolsøe Sørensen - 19/09/2008
Artiklen har et link til Lohse Movie. De er imidlertid, iflg. deres egen hjemmeside, holdt op med at leje film ud til foreningsbrug efter maj 2008. En ikke-nævnt mulighed lader dog til at være at leje igennem Nordisk Film Vision, http://www.nordiskfilm-vision.dk/ De tilbyder licenser til ikke-kommerciel, offentlig fremvisning for nogle hundrede kroner per gang. Det kan være væsentlig billigere end CVLI, for en større forening der kun vil vise film et par gange om året.
 
Finn Andersen - 30/09/2008
Søren har da for så vidt ret. Der kan være to grunde til at man ikke tegner en licens og bruger løs. Hvis man ønsker at gøre noget ekstra med plakater, avisomtale, bannere over gaden osv. så dækker CVLI-licensen ikke. Licensen er til daglig brug i kirken eller foreningen. - men det kan jo kombineres med en licens til hele husets arbejde. Den anden årsag til at undvære licensen, det er at leje gennem f.eks. Nordisk Film eller de andre udbydere. Det er så een ad gangen - og jeg beklager - det er ikke for nogle hundrede pr. gang. Det ligger typisk fra 1000 - 2500 alt efter hvor mange man er og hvor ny filmen er.
 
Anette - 01/10/2008
Jeg har erfaret, at "To Verdener", som vi har lejet ved Nordisk Film Vision (fordi filmen ikke er omfattet af CVLI) - til visning på stort lærred, koster 350 kr. + fragt + ekspeditionsgebyr + forsikring + moms = godt 700 kr. Og det er forudsat, at vi ikke laver presseomtale af forevisningen.
 
Dit navn
Din IP:54.205.14.21
Din kommentar

Indtast antispam kodeordet:
-
site by: steady
design by: Ben Haman