- Philomena
- Frans af Assisi
- Broder Sol, Søster Måne
- Den hundredårige der...
- Bogtyven
- Lucy


- Bøn, mystik og forfa...
- Filmfans ønsker tros...
- En film for troende ...


- Fascinerende filmfor...
- Monsteret inden i os
- Bibelske motiver i film


- Tog venner med til f...
- Filmstriben - et bek...
- Ny norsk bog om film...


- Længsel efter fred
- En dag uden krig - f...
- Vejen hjem


- Trailer til Moses-fi...
- Himlen findes virkel...
- Joseph Fiennes i bib...


- TEMA - Ved livets be...
- TEMA - sportsfilm
- TEMA - Israel, Vestb...


- Top 10 film 2012
- Top 10 film 2011
- Top 10 film 2010
Coriolanus

Coriolanus

Anmelder karakter:
Medvirkende: Ralph Fiennes, Gerard Butler, Vanessa Redgrave, Brian Cox
Instruktør: Ralph Fiennes
Varighed: 117 minutter
Genre: drama, thriller

Omfattet af CVLI-licens
Produktionsår: 2011
Censur: 15 år
Stikord: krig, loyalitet, hævn, lederskab, Rom

Storhed og fald
Af: Carsten Riis Jensen

Den store William Shakespeare har skrevet en lang række tragedier. Tragedierne er, som navnet siger det, tragiske fortællinger om storhed og fald og et studie i verdens ondskab og absurditet.

Shakespeares mest kendte tragedier inkluderer "Hamlet", "Macbeth", "Julius Cæsar" og "Coriolanus".

Det interessante ved disse tragedier, og Shakespeares i særdeleshed, er, at de indeholder en unik indsigt i og beskrivelse af den menneskelige natur. Og det vel at mærke en alt andet end optimistisk beskrivelse: Her møder du fornedrede, sårede, ydmygede mennesker. Tragedier i ordets egentligste forstand. Tragedier, kristent og bibelsk set, netop fordi disse mennesker og beskrivelsen af dem i Shakespeares stykker afspejler, hvad Bibelen siger om syndefald, om arvesynd, om hvordan livet ser ud uden Gud.

Historien om generalen Gaius Marcius Coriolanus er ingen undtagelse. Her har du en general, som lever for det, han gør bedst, nemlig at føre krig og være soldat. Som sådan hyldes han af folket, men han er ikke nogen "folkets mand". Han har intet syn for "folket", for almindelige menneskers hverdag og behov, ja, han foragter faktisk folket, og derfor dur han naturligvis ikke som leder. Af samme grund forvises han fra Rom. Men han slår sig sammen med sin værste fjende, general Aufidius, for at hævne sig over byen.

Det er ikke første gang, Shakespeare filmatiseres. Langtfra. Det er heller ikke første gang, at en "moderne" filmatisering vælger at bibeholde det oprindelige Shakespeare-engelsk i dialogen. Det blev gjort i Baz Luhrmanns "Romeo + Juliet" (1996), hvor filmen foregår i et moderne, hipt amerikansk miljø, men hvor dialogen stadig er Shakespeare-engelsk. Det tager tid at vænne sig til, men det hjælper, at skuespillerne er så overbevisende i deres roller. Ralph Fiennes og Gerard Butler gør det rigtig godt og troværdigt i deres roller, og det hjælper på accepten af den gamle/oprindelige dialog.

Filmen er topmoderne og blodig som andre nutidige krigsfilm. Der er ikke sparet på eksplosionerne og blodsudgydelserne, og i visse dele af filmen er stemningen truende mørk. Filmteknisk og visuelt er der ikke noget at komme efter.

Det er der - som jeg skrev indledningsvist - til gengæld, når det handler om selve historien og moralerne. Tragedierne er kendetegnede af et hudløst ærligt syn på, hvordan menneskelivet ser ud uden Gud. Det er ydmygede, sårede mennesker, vi møder i tragedierne – og også i Ralph Fiennes' moderne filmatisering af "Coriolanus".

Heldigvis er der andre, gode historier – virkelige historier – som opvejer tragedierne. I "Coriolanus" er det kampen mellem to grupper, og det er hævnlysten, der er hovedtemaet. Men det er muligt at slippe hævnen. Det er muligt at erstatte had og hævn med kærlighed og tilgivelse. Men ikke uden Jesus. Læs her historien om, hvordan en israelsk og en palæstinensisk soldat blev forsonede.

 


Bruger karakter: (4)
Giv karakter 1 2 3 4 5 6

Bruger kommentarer
Film&Tro forbeholder sig ret til at fjerne indlæg!
 
Dit navn
Din IP:54.83.122.29
Din kommentar

Indtast antispam kodeordet:
site by: steady
design by: Ben Haman