- Sin City: A Dame to ...
- Efter brylluppet
- Philomena
- Frans af Assisi
- Broder Sol, Søster Måne
- Den hundredårige der...


- Bøn, mystik og forfa...
- Filmfans ønsker tros...
- En film for troende ...


- Fascinerende filmfor...
- Monsteret inden i os
- Bibelske motiver i film


- Tog venner med til f...
- Filmstriben - et bek...
- Ny norsk bog om film...


- Længsel efter fred
- En dag uden krig - f...
- Vejen hjem


- Film med fokus på ve...
- Trailer til Moses-fi...
- Heaven Is For Real -...


- TEMA - biografiske film
- TEMA - Ved livets be...
- TEMA - sportsfilm


- Top 10 film 2012
- Top 10 film 2011
- Top 10 film 2010
The Flowers of War

The Flowers of War

Anmelder karakter:
Medvirkende: Christian Bale, Ni Ni, Tong Dawei, Atsuro Watabe
Instruktør: Yimou Zhang
Varighed: 136 minutter
Genre: drama

Omfattet af CVLI-licens
Produktionsår: 2011
Censur: 15 år
Stikord: anden verdenskrig, heltemod, opofrelse, Kina, japanere, massakre

Stor selvopofrelse
Af: Carsten Riis Jensen

Hvert område i verden har sine krige. Vi i Nordeuropa har vikingekrigene og de store verdenskrige. I Sydamerika har der været krige mellem landene, herunder Tripelalliancekrigen. Og i de østasiatiske lande har man igennem århundreder kæmpet imod hinanden.

"The Flowers of War" fortæller et hjørne af historien om Japans invasion af Kina i 1937. En invasion, der udviklede sig til en krig, som varede indtil Japans nederlag i anden verdenskrig, august 1945. Den er instrueret af Yimou Zhang, som også har instrueret den flotte "Hero" og "House of Flying Daggers".

Filmen kaster os direkte ned midt i historien, da Japan endeligt har invaderet byen Nanjing. En flok piger fra klosterskolen i byens lokale, katolske kirke løber skrigende igennem byen, i et forsøg på at nå i ly i kirken. Andetsteds i byen kommer en amerikansk bedemand, John Miller, løbende. Også han er på flugt, og også han er på vej til kirken, fordi han er blevet bestilt til at begrave kirkens præst. Endnu en flok personer er på vej hen mod kirken, på flugt. Det er en flok prostituerede fra byens "glædeskvarter".

Under sørgelige og rædselsfulde omstændigheder når de hen til kirken. Undervejs beskydes skolepigerne af japanske soldater, men en lille gruppe kinesiske soldater forsvarer dem. Her møder vi filmens første beskrivelse af stort heltemod og opofrelse: Da japanerne slagter de kinesiske soldater er kun én kinesisk soldat, major Li, tilbage. I stedet for at flygte, placerer han sig i en bygning over for kirken, og her sørger han for at beskytte kirken og pigerne. På heroisk – ja, nærmest med James Bond-snilde – lader han japanerne følge ham i døden for at redde pigerne.

En anden helt er bedemanden John Miller, spillet af den fremragende Christian Bale. Netop nu er Bale naturligvis mest kendt for sin rolle som Batman i "The Dark Knight Rises", men han er i det hele taget en rigtig dygtig karakterskuespiller, hvilket han til fulde beviste i filmen "The Fighter" (2010).

Bedemanden John Miller er egentlig ikke nogen helt. Han vil have penge for sit arbejde, han drikker sig ofte fuld, og da de prostituerede ankommer i kirken, er hans første tanke sex. Men der sker en række afgørende ting, som ændrer John Miller totalt. Han iklæder sig den afdøde præsts præsteklæder, træder ind i rollen som præst og kirkens beskytter, da han ser de rædsler, som pigerne – både de unge skolepiger og de prostituerede – udsættes for af japanerne.

"The Flowers of War" fortæller både en rædselsfuld og en rørende historie. Der er rædselsfulde scener, med drab, ondskab og voldtægt. Og der er rørende scener, hvor John Miller vælger at ofre sig, og hvor gruppen af prostituerede vælger at ofre sig. Som modvægt til de rædselsvækkende og blodige scener er der således skønne og rørende scener med stor selvopofrelse og nåde.

"The Flowers of War" er bestemt ikke for børn. Det er en film, der tager sig tid til at fortælle sin historie, og det er en film, der ikke bare vækker til almen eftertanke, men dels udstiller den menneskelige ondskab og dels udstiller nådens kraft, tilgivelsens kraft og – ultimativt, hvad det vil sige at leve i selvopofrende kærlighed.

"John Rabe" handler også om massakren i Nanjing.


Bruger karakter: (3.5)
Giv karakter 1 2 3 4 5 6

Bruger kommentarer
Film&Tro forbeholder sig ret til at fjerne indlæg!
 
Dit navn
Din IP:54.87.44.72
Din kommentar

Indtast antispam kodeordet:
site by: steady
design by: Ben Haman