- Bekas
- Den ottende dag
- Samme dag næste år
- Barabbas (mini-serie)
- Klumpfisken
- Ernest & Célestine


- En film for troende ...
- Kærligheden tåler alt
- En genert mesterinst...


- Fascinerende filmfor...
- Monsteret inden i os
- Bibelske motiver i film


- Tog venner med til f...
- Filmstriben - et bek...
- Ny norsk bog om film...


- Længsel efter fred
- En dag uden krig - f...
- Vejen hjem


- Dokumentar om abortm...
- Oscar-uddelingen 2014
- Poirot har indlæst h...


- TEMA - Ved livets be...
- TEMA - sportsfilm
- TEMA - Israel, Vestb...


- Top 10 film 2012
- Top 10 film 2011
- Top 10 film 2010




Fireproof

Fireproof

Anmelder karakter:
Medvirkende: Kirk Cameron, Erin Bethea
Instruktør: Alex Kendrick
Varighed: 113 minutter
Genre: drama

Produktionsår: 2008
Censur: 15 år
Stikord: ægteskab, krise, kærlighed, tro, omvendelse, brandmand

Mere forkyndelse end drama
Af: Carsten Riis Jensen

Det er bemærkelsesværdigt, at en kristen kirke har penge og ressourcer til igennem en årrække at oprette et selvstændigt filmselskab og udsende indtil videre tre film. Kirken er Sherwood Baptist Church, som har oprettet selskabet Sherwood Pictures. Selskabets første film var "Flywheel". I 2006 kom "Facing the Giants", og i 2008 kom så "Fireproof".

Er man på min alder, kender man udtrykket "en rigtig Felix-film", som for kendere betyder "en typisk, kristen film, hvor det kristne budskab fylder meget og nærmest presses ned over hovedet på publikum". Specielt i USA er der produceret mange af den slags film. Og desværre hører "Fireproof" til denne kategori.

Sidste år så jeg "Facing the Giants". Det kristne verdensbillede og det kristne budskab bliver i denne film serveret så direkte og på en sådan måde, at man som tilskuer føler sig overfaldet og tvangsfodret. Filmens handling er også dybt urealistisk: Det kristne ægtepar får de børn, de vil have, de penge, de har brug for, og den bil, de ønsker sig. Og deres fodboldhold vinder de kampe, de spiller. Og selv vinden lægger sig, når fodboldholdet har brug for det. Det er så overdrevet og så direkte ubibelsk, at det er kvalmende. Havde fodboldholdet tabt kampen – og stadig kunnet give Gud æren – havde sagen været en helt anden. Havde de tabt kampen og måttet kæmpe med følelsen af, at Gud havde forladt dem, havde historien været mere troværdig. Men nej, kristne sejrer og lever fedt, når bare vi tror på Jesus og beder til ham.

Noget af denne "klamme" forkyndelse og tvangsfodring dukker op igen i filmselskabets nyeste produktion "Fireproof". Denne gang har man valgt, at filmens tema skal være ægteskab. Det er i sig selv prisværdigt, eftersom så utroligt mange bliver skilt og lige så mange kæmper for at bevare deres ægteskab. I "Fireproof" har man valgt at bruge en brandstation og livet som brandmand som gennemgående metafor for ægteskabet og de kriser, der kan være: En brandmand lader aldrig sin makker alene, når der er brand et sted.

Igen er det kristen films nuværende superstjerne, Kirk Cameron, der spiller hovedrollen, ligesom han gjorde det i de tre "Left Behind"-film. Cameron er ikke nogen dårlig skuespiller, men i "Fireproof" er han simpelthen bare ikke troværdig nok: Det er meningen, at han skal spille ægtemanden, der er afhængig af internetporno, skraber alle parrets sparepenge sammen for at købe en båd, ikke gider lave noget praktisk derhjemme og i det hele taget taler nedsættende til sin hustru. Men Cameron er ikke troværdig i rollen: Han er i stedet for den sødeste "onde mand", jeg nogensinde har set i en film.

Jeg synes i det hele taget, at det er bemærkelsesværdigt, at det gennem hele filmen først og fremmest er manden, der har et problem. Det er ham, der skal omvende sig og lære at elske. Men filmen viser klart, at kvinden også har problemer, og at hun begynder at flirte – og dermed begå ægteskabsbrud – med en mandlig kollega. I en film som "Fireproof" burde man netop vise begge sider af konflikten og begge parters udfordringer og nødvendige forsoning.

Det centrale i filmen er egentlig ganske enkelt: Et ægtepar har problemer og begynder at overveje skilsmisse. Ægtemandens far og mor er kristne. De har selv været igennem lignende problemer, men har det nu godt sammen. Ægtemandens far vælger at give sin søn en udfordring: Vent 40 dage med at underskrive skilsmissepapirerne. Brug de 40 dage på at tage en "kærlighedsudfordring", som jeg sender til dig med posten. Ægtemanden Caleb (Kirk Cameron) modtager kærlighedsudfordringen i form af en bog, der lige så godt kunne have været Rick Warrens "Det målrettede liv" (som også varer 40 dage), og han går i gang. Til sidst, efter flere kvaler, lykkes det, og de to bliver nyforelskede. Midtvejs i det hele bliver Caleb kristen, møder Jesus, får et nyt liv, og får straks lettere ved at gennemføre kærlighedsudfordringen.

Jeg lagde mærke til to ting i løbet af filmen: Den kærlighedsudfordring, Caleb får, kunne sagtens være blevet brugt i en "ikke-kristen" film. Fjerner man udfordringens referencer til Bibelen, og fjerner man det faktum, at Caleb bliver kristen, så kunne selve kærlighedsudfordringen sagtens være temaet i en ikke-kristen film og have samme positive effekt på et ægteskab. Kærlighedsudfordringen er ikke specifikt kristen.

Den anden ting, jeg lagde mærke til, er den hurtige omvendelse til Jesus midtvejs i filmen. Det er bare alt, alt for hurtigt og alt for urealistisk. Det er i øvrigt kendetegnende for denne type "kristne film": De har mindre handling og mere direkte forkyndelse. Caleb bliver kristen, efter at hans far har holdt et par enetaler/prædikener for ham. Der er ikke meget handling over at få en prædiken af sin far. I andre film ville hovedpersonen have OPLEVET sig til og KÆMPET med disse ting, i stedet for at sidde stille og lytte sig til det.

Jeg synes ikke, filmen var decideret dårlig. Den gav min hustru og jeg noget at tænke over. Men det gjorde den formentlig kun, fordi vi i forvejen er en del af det "kor", filmen prædiker for.

Jeg håber Sherwood Pictures på et tidspunkt får ansat et par langt bedre manuskriptforfattere. Ellers er de mange penge og ressourcer, selskabet bruger på at lave film, spildt. Synes jeg.

Se mere i artiklerne "Brandmænd og kærlighed" og "Fireproof på første klasse".
 


Bruger karakter: (4.65)
Giv karakter 1 2 3 4 5 6

Bruger kommentarer
Film&Tro forbeholder sig ret til at fjerne indlæg!
 
Justo - 23/10/2009
Jeg synes, at anmeldelsen er en anelse for negativ. Filmen er ikke noget pragtværk, det skal være indrømmet. Men det må også tages i betragtning, at filmen udelukkende er lavet af ammatører. Desuden må det vel også være legitimt at lave film som primært har et forkyndende sigte?!
 
Nerøs - 13/07/2010
Jeg er helt enig med Justo. Trods filmens svagheder, er den så vedkommende, at den gerne må blive udbredt. Jeg har hørt om et menighedsråd, der uddeler filmen gratis til sine sognebørn.
 
Trineio - 01/08/2010
Enig. Det er en meget negativ anmeldelse, som dog har fat i nogle ting. Det er sandt at filmen måske ikke ville have nogen voldsomt forkyndende effekt for ikke-kristne, men den er en øjenåbner i ethvert parforhold - jeg har i hvert tilfælde lært adskillige ting omkring forhold. Jeg synes også det er en alt for uddybende anmeldelse der for fortæller hele handlingen i filmen. Ikke-fedt at vide alt på forhånd! Jeg synes filmen er genial!
 
Anita - 08/09/2010
Også enig. Jeg blev hurtigt meget begejstret for filmen - netop fordi, den faktisk indeholder så meget af forkynder-delen, som ofte er meget mangelfuldt i mange andre såkaldte kristne film, som ofte handler mere om sociale forhold end kristendommen. Denne er nemlig en af de få undtagelser. Man kan diskutere, hvorvidt nogle af de ting, der sker - både i Fireproof og Facing the Giants - er utrolige/unaturlige; naturligvis er de det - men er det ikke også noget af det, vi mangler i dagens kristendom, troen på det utrolige? At tro på det, som synes helt unaturligt, er jo netop det, den kristne tro er bygget på. Mht. Facing the Giants (for ikke at uddybe for meget af Fireproof), er det, som sker i filmen af de lidt utroværdige ting (de vinder pludselig alle deres fodboldkampe, eksempelvis) jo skabt som et billede på, at Gud har styr over alle vore situationer og skaffer os sejr over alle vore fjender - mere end et konkret eksempel på, at vi kommer til at få det superduper, når bare vi er seriøse kristne. Man skal lige huske at tænke realistisk, selvom man ser en film, hvor meget af det, der sker, er af det urealistiske; meget af det er med stor sandsynlighed tiltænkt som symbolik på noget andet. Eksempelvis er det også klart, at selvom man er kristne som ægtefæller, vil man naturligvis alligevel komme til at have vanskeligheder i forholdet - selvom Fireproof synes at illustrere noget andet. Igen mener jeg, at filmen blot er et eksempel på, at den største og første grobund, et ægteskab er nødt til at have for at fungere optimalt, er Guds kærlighed og ikke menneskelig kærlighed, fordi den ganske enkelt ikke strækker til for at holde livet ud. Dernæst synes jeg, at filmen viser ganske glimrende, hvorledes man er nødt til som en part i et forhold at lægge sin egen vilje og sine egne menneskelige og ofte selviske planer på hylden af og til (for ikke at sige hele tiden) til fordel for kærligheden, ydmygheden og fællesskabet, først og fremmest med Gud og siden med hinanden.
 
Helle - 06/10/2010
Jeg er enig i synspuntet omtalt som en rigtig "felix-film"! Den er meget forkyndende og hovedpersonens far som rigtig god billede af den tålmodige, lærende og lyttende far, vi også har i Gud. Jeg har netop set filmen (for at præcisere: Fireproof) til hyggeaften i min kristne ungdomsforening, og noget af det, jeg kom til at tænke på, var, hvordan jeg ville se den, hvis jeg ikke havde min kristne tankegang (hvilket jeg dog er glad for at have!), altså som én ikke-troende. Hvad ville én sådan synes om filmen og dets mange budskaber?? Jeg synes, der var mange direkte bibelske henvisninger og forkyndelse, og jeg er enig i flere af jer andres bemærkninger, som fx. hvorfor kvinden beskrives nærmest fra uskyldig vinkel, hvilket hun bestemt ikke er!! Men jeg var glad for den ægteskabelige vinkel, som evt. ikke er direkte kristen tankegang, men som burde være det, selvom vi kan se i verden, at sådan er det ikke. Jeg vil med glæde anbefale filmen til andre, også selvom den har svagheder.
 
Dit navn
Din IP:54.198.34.238
Din kommentar

Indtast antispam kodeordet:
site by: steady
design by: Ben Haman