• TEMA kristne film Trosbaserede film - fx THE SHACK

  • I biografen WONDER

  • Næstflest solgte biografbilletter i DK 2017 SKØNHEDEN OG UDYRET

  • På dvd/blu-ray THE DARK TOWER

  • TEMA serier Se fx MIT NAVN ER ANNE

  • HACKSAW RIDGE TV3 | 21-01-18 | kl. 21.00 & 24-01-18 | kl. 22.00

  • TEMA familiefilm Tilladt for alle og fra 7 år - fx BILER 3

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Saving Mr. Banks

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTop 10 2013
Produktionsår: 2013
Varighed: 126 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: John Lee Hancock,
Medvirkende: Tom HanksEmma ThompsonRuth WilsonColin Farrell,
Stikord:









Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 14.03.2014



MR. BANKS SÆTTES FRI - I FANTASIEN
Tag endelig ikke fejl! Umiddelbart virker filmen til at handle om, hvordan Walt Disney kæmper en kamp for at få rettighederne til at filmatisere historien om Mary Poppins.

Men der er heldigvis – heldigvis! – langt mere end det i "Saving Mr. Banks". For efter blot få minutter er man som biografgænger godt klar over, at her bliver der fortalt en vigtig skæbnehistorie.

Og filmens absolutte stjerne, Emma Thompson, er en så fremragende karakterskuespiller, at man drages af hendes historie, fordi det er så tydeligt i hendes ansigtsmimik, at der foregår en masse inde i hendes hoved og tanker, som låser hende fast og gør, at hun ikke vil slippe manuskriptet og overgive det til Disney-koncernen.

Pamela L. Travers, som skrev historierne om Mary Poppins, nægter at lade Disney lave en film, selv om hun er økonomisk hårdt trængt og har brug for pengene. Disney inviterer hende til filmstudierne, hvor en lang, sej kamp med at gøre Travers tilfreds begynder.

Men i lange flashback-scener forstår vi som tilskuere, at Travers’ stædighed og uforskammethed ikke bare er kedelige karaktertræk ved hende, men skyldes alvorlige begivenheder i hendes barndom.

Vi føres tilbage i tiden og møder hendes familie og især hendes far – spillet af Colin Farrell – og den relation, de havde. En relation, som ender med at påføre Travers både skyldfølelse og en følelse af, at hun skal beskytte og værne om sin fars minde, selv om det smerter hende. Alle disse ting har hun, ubevidst, overført til historierne om Mary Poppins, og derfor er der stor alvor bag hendes kamp for, at filmen ikke bare skal blive pjattet Hollywood-underholdning.

Der er heldigvis mange lag i denne film. Der er historisk og psykologisk drama, og Emma Thompson er som nævnt en fremragende karakterskuespiller, så hun formår at gøre filmen til en stor oplevelse.

Filmen indeholder god dialog, også mellem Walt Disney og Travers, og da det efterhånden går op for Disney, hvad der gemmer sig bag Travers' stædighed, ender han med at sige de forløsende ord: "Livet er en hård straf at idømme sig selv." Altså: Den skyldfølelse, du kæmper med, har gjort, at du har besluttet dig for at straffe dig selv resten af livet i den måde, du lever på. Det er en meget hård straf at give sig selv. Det er stærkt sagt, og – set fra et kristent, forkyndende synspunkt – en afgørende pointe sjælesørgerisk.

Men hvad forkynder den ellers, "Saving Mr. Banks"? Den forkynder forløsning. Altså at få gjort op med fortiden. Få sat punktum. Komme videre. Men den forkynder forløsningen på fantasiens præmisser. Som Disney (spillet af Tom Hanks) siger det: "Vi forløser Mr. Banks. Vi sætter ham fri. Ikke i virkeligheden, men i fantasien."

Den forløsning, filmen og Disney-universet tilbyder os - og fru Travers, er dermed kun en halv, ufuldstændig forløsning. Den eneste fuldstændige forløsning – der, hvor vi fuldstændigt kan få lov at lægge alt fra os, ikke i fantasien men i virkeligheden – er ved fødderne af Jesu kors.

"Saving Mr. Banks" er en skøn film, på mange måder. Og den giver, som du kan fornemme, stof til eftertanke og til modsigelse.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2013

Filmene på årets top 10 liste fra Crosswalk.com indeholder ofte en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende.

Listen er et forsøg på at fremhæve nogle af årets bedste film ud fra både en kunstnerisk og en kristen synsvinkel. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at filmene er for alle. Læs derfor altid anmeldelsen, så du kan danne dit eget indtryk af, om filmen er for dig.

Nummer 1 står øverst.

Top 10 film 2013


12 Years a Slave

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Peter U. K. Jensen 24.02.2014

Fantastisk flot og dramatisk Oscar-nomineret storfilm om slaveriets forfærdelige væsen i 1800-tallet. En absolut seværdig og medrivende film.[mere]


Gravity

Drama, Thriller, Top 10 2013

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 11.11.2013

En veteran i rumfart skal på sin sidste tur sammen med en førstegangsastronaut. De beundrer det uendelige verdensrum, men pludselig sker en katastrofe.[mere]


Frost

Frozen

Animation, Komedie, Familiefilm, Top 10 2013, TEMA Familiefilm A/7 år

Af: Sprint Aagaard Korsholm 23.12.2013

En typisk Disney-familiefilm med masser af is og kærlighed og humor. Men "inspireret af H. C. Andersens Snedronningen" er en vildledende etikette.[mere]


Saving Mr. Banks

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 10 2013

Af: Carsten Riis Jensen 14.03.2014

En skøn film, der indeholder meget mere end Disneys kamp om rettighederne til at filmatisere Mary Poppins. Der er stof til eftertanke og modsigelse.[mere]


Philomena

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Komedie, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Peter E. Nissen 22.08.2014

En fremragende film om kvinden Philomena og en journalists jagt efter Philomenas bortadopterede søn. En tænksom film, som bør ses af alle kristne.[mere]


The Secret Life of Walther Mitty

Action, Adventure, Komedie, Top 10 2013

Af: Henrik Højlund 04.06.2014

Drømmeren og nørden Walther Mitty savner kvinden i sit liv. Pludselig befinder han sig midt i sine vildeste drømme, som fører ham både jorden rundt og til sit hjertes prinsesse.[mere]


Mud

Drama, Top 10 2013, Filmstriben.dk

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 27.03.2014

På en øde ø skjuler en outsider sig. Han har en drøm om at blive forenet med sit livs kærlighed, som han har ubetinget kærlighed til, ja, han har endda begået et mord for den. Et par teenagedrenge vil hjælpe ham.[mere]


The Way Way Back

Drama, Komedie, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Anette Hedager Nielsen 17.03.2015

Den 14-årige Duncan skal på ferie med sin mor og hendes nye kæreste. De to voksne har kun øje for hinanden, og Duncan er ikke den udadvendte type, men i badeland finder han en voksenven.[mere]


Prisoners

Drama, Krimi, Thriller, Top 10 2013

Af: Sprint Aagaard Korsholm 10.12.2013

En rystende film om selvtægt, som rejser spørgsmål om bl.a. tro og tvivl, bitterhed og had.[mere]


Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Action, Adventure, Filmstriben.dk, Top 10 2013, TEMA Hobbitten og Ringenes Herre

Af: Carsten Riis Jensen 12.12.2013

Hobbitten 2 er fejende flot. Det er skønt endnu engang at blive draget ind i Tolkiens vidunderlige univers.[mere]

Annoncer
 

filmogtro.dk bruger cookies. Se mere information Acceptér cookies