• TEMA kristne film Trosbaserede film - fx THE SHACK

  • I biografen WONDER

  • Næstflest solgte biografbilletter i DK 2017 SKØNHEDEN OG UDYRET

  • På dvd/blu-ray THE DARK TOWER

  • TEMA serier Se fx MIT NAVN ER ANNE

  • HACKSAW RIDGE TV3 | 21-01-18 | kl. 21.00 & 24-01-18 | kl. 22.00

  • TEMA familiefilm Tilladt for alle og fra 7 år - fx BILER 3

Alle anmeldelser - Drama

Prisoners

DramaKrimiThrillerTop 10 2013
Produktionsår: 2013
Varighed: 153 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Denis Villeneuve,
Medvirkende: Hugh JackmanJake GyllenhaalTerrence HowardMaria Bello,
Stikord:
 Tro,










Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 10.12.2013



To kristne familier rammes
Vi begynder i USA, hvor to familier holder en klassisk idyllisk Thanksgiving-fest sammen. Idyllen forvandles til rædsel, da den yngste pige fra hver familie sammen går ud for at lege – og forsvinder sporløst! Eneste mulige spor er en autocamper, som de to pigers storesøskende har set parkeret i nærheden. Politiets efterforskning, ledet af den erfarne kriminalassistent Loki (Jake Gyllenhaal), finder hurtigt frem til ejeren af autocamperen. Det viser sig at være en noget retarderet yngre mand, Alex. Da der ikke findes beviser i hverken bilen eller i Alex's hjem, må politiet løslade ham. Faren til den ene pige, Keller Dover (Hugh Jackman) ser helt klart Alex som den skyldige og kidnapper ham for under tortur at få ham til at fortælle, hvor de to piger er. De andre forældre inddrages mere eller mindre frivilligt i Kellers projekt. Sideløbende med dette projekt følger vi Lokis opklaringsarbejde, hvor mange indviklede tråde efterhånden samler sig til et muligt mønster.

Effektfuld thriller
Filmen er en meget effektfuld thriller, hvor kameravinkler, lyd og plot samarbejder om at opbygge en stigende intensitet med flere overraskende vinkler undervejs. Der er stort fokus på de forskellige udviklingsforløb i filmen. Keller, der går fra solid familiefar til rasende voldsmand og vrag. Det andet ægtepar, der går fra passivitet til delvis medvirken under protest. Relationen mellem Loki og Keller, der mildest talt er spændt, ligesom relationen mellem Loki og hans overordnede efterhånden også bliver det. Der er en del vold i filmen, så grænsen ved de 15 år er ok.

Gud eller ej
Filmen begynder med, at der bedes et helt Fadervor – ordret. Måske er det Keller selv, der beder det. I hvert fald bedes det, mens man ser ham og hans søn. Keller beskrives meget bevidst som typisk engageret kristen: fiskemærke på bilen, kors hængende ned fra bakspejlet – og i en kæde rundt om hans hals. Endvidere begynder han igen et godt stykke henne i filmen at bede Fadervor igen, men må stoppe undervejs. Forbryderne beskrives også i en kristen ramme – men som tidligere meget hengivne kristne, der efter at have mistet et barn, blev bitre på Gud og nu bekriger ham. Så på én måde rummer filmen meget kristent stof. På den anden side kan det ærgre mig, at beskrivelsen af de kristne er så urealistisk. En typisk "fiskebils-kristen" i USA ville have reageret på en så rædselsfuld ting som bortførelsen af datteren ved dels at bede Gud om hjælp, og dels at stille Gud et meget anklagende spørgsmål: "Hvordan kan du dog tillade det her!?" Og menigheden ville være stimlet sammen til fælles bøn og trøst. Ingen af delene sker – Keller prøver at klare tingene selv uden at blande Gud ind i det. Det gør, at heller ikke denne film formår at give en realistisk beskrivelse af denne ret så udbredte type kristne. Og forbrydernes gudsforhold hører mere inde under psykiatrien end teologien, så heller ikke her henter vi meget stof til en realistisk skildring af et kristent miljø.

Hvem er fanget
Men der er basis for en rigtig god snak efter filmen, da den rejser mange relevante spørgsmål. Spørgsmålet om selvtægt står som det helt centrale: er det i orden, at Keller i sit fortvivlede forsøg på at redde pigerne torturerer Alex? Spørgsmålet om tro og tvivl – og om bitterhed – rejses med stor styrke. Problematikken ses fra en meget utraditionel vinkel, når forbryderne fremfører, at den mest effektive måde at bekrige Gud på, er at slå børn ihjel – for det vil medføre, at forældrene mister troen på Gud! Man kan fundere over, hvem der i denne film, egentlig er "prisoners" (fanger): Er det de to piger? Er det Keller, der er fanget i sin fortvivlelse, sit raseri og had? Er det forbryderne, der er fanget i deres bitterhed?



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2013

Filmene på årets top 10 liste fra Crosswalk.com indeholder ofte en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende.

Listen er et forsøg på at fremhæve nogle af årets bedste film ud fra både en kunstnerisk og en kristen synsvinkel. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at filmene er for alle. Læs derfor altid anmeldelsen, så du kan danne dit eget indtryk af, om filmen er for dig.

Nummer 1 står øverst.

Top 10 film 2013


12 Years a Slave

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Peter U. K. Jensen 24.02.2014

Fantastisk flot og dramatisk Oscar-nomineret storfilm om slaveriets forfærdelige væsen i 1800-tallet. En absolut seværdig og medrivende film.[mere]


Gravity

Drama, Thriller, Top 10 2013

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 11.11.2013

En veteran i rumfart skal på sin sidste tur sammen med en førstegangsastronaut. De beundrer det uendelige verdensrum, men pludselig sker en katastrofe.[mere]


Frost

Frozen

Animation, Komedie, Familiefilm, Top 10 2013, TEMA Familiefilm A/7 år

Af: Sprint Aagaard Korsholm 23.12.2013

En typisk Disney-familiefilm med masser af is og kærlighed og humor. Men "inspireret af H. C. Andersens Snedronningen" er en vildledende etikette.[mere]


Saving Mr. Banks

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 10 2013

Af: Carsten Riis Jensen 14.03.2014

En skøn film, der indeholder meget mere end Disneys kamp om rettighederne til at filmatisere Mary Poppins. Der er stof til eftertanke og modsigelse.[mere]


Philomena

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Komedie, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Peter E. Nissen 22.08.2014

En fremragende film om kvinden Philomena og en journalists jagt efter Philomenas bortadopterede søn. En tænksom film, som bør ses af alle kristne.[mere]


The Secret Life of Walther Mitty

Action, Adventure, Komedie, Top 10 2013

Af: Henrik Højlund 04.06.2014

Drømmeren og nørden Walther Mitty savner kvinden i sit liv. Pludselig befinder han sig midt i sine vildeste drømme, som fører ham både jorden rundt og til sit hjertes prinsesse.[mere]


Mud

Drama, Top 10 2013, Filmstriben.dk

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 27.03.2014

På en øde ø skjuler en outsider sig. Han har en drøm om at blive forenet med sit livs kærlighed, som han har ubetinget kærlighed til, ja, han har endda begået et mord for den. Et par teenagedrenge vil hjælpe ham.[mere]


The Way Way Back

Drama, Komedie, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Anette Hedager Nielsen 17.03.2015

Den 14-årige Duncan skal på ferie med sin mor og hendes nye kæreste. De to voksne har kun øje for hinanden, og Duncan er ikke den udadvendte type, men i badeland finder han en voksenven.[mere]


Prisoners

Drama, Krimi, Thriller, Top 10 2013

Af: Sprint Aagaard Korsholm 10.12.2013

En rystende film om selvtægt, som rejser spørgsmål om bl.a. tro og tvivl, bitterhed og had.[mere]


Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Action, Adventure, Filmstriben.dk, Top 10 2013, TEMA Hobbitten og Ringenes Herre

Af: Carsten Riis Jensen 12.12.2013

Hobbitten 2 er fejende flot. Det er skønt endnu engang at blive draget ind i Tolkiens vidunderlige univers.[mere]

Annoncer
 

filmogtro.dk bruger cookies. Se mere information Acceptér cookies