• TEMA kristne film Trosbaserede film - fx THE SHACK

  • I biografen WONDER

  • Næstflest solgte biografbilletter i DK 2017 SKØNHEDEN OG UDYRET

  • På dvd/blu-ray THE DARK TOWER

  • TEMA serier Se fx MIT NAVN ER ANNE

  • HACKSAW RIDGE TV3 | 21-01-18 | kl. 21.00 & 24-01-18 | kl. 22.00

  • TEMA familiefilm Tilladt for alle og fra 7 år - fx BILER 3

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Philomena

Biografi/baseret på virkelig historieDramaKomedieFilmstriben.dkTop 10 2013
Produktionsår: 2013
Varighed: 93 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: Stephen Frears,
Medvirkende: Judi DenchSteve CooganSophie Kennedy ClarkAnna Maxwell Martin,
Stikord:









Anmeldelse:

Af: Peter E. Nissen - 22.08.2014



MEN STØRST AF DEM ER KÆRLIGHEDEN
Historien om den irske kvinde Philomena, som ved hjælp af journalisten Martin Sixsmith genfinder sin tabte søn, er baseret på en virkelig historie, som tidligere er blevet udgivet i bogform.

I forbindelse med en fyring tager Martin sig et nyt job med at skrive en bog om Philomena, som fik frataget sin søn i et irsk katolsk nonnekloster i 1950'erne. Hun fik ham uden for ægteskabet, og derfor måtte hun overdrage ham med henblik på bortadoption. Hun vil i en sen alder gerne finde ham igen, og en TV-station giver dem mulighed for at rejse til USA for at lede efter ham til gengæld for en historie. Vi følger den spændende dialog mellem de to vidt forskellige personligheder, efterhånden som de lærer hinanden bedre at kende på rejsen.

Philomena repræsenterer den stærke, troende kvinde, som har brug for at forsone sig med fortiden. Klostret repræsenterer en hårdhjertet katolsk praksis, som fremstår umenneskelig og hyklerisk. Martin repræsenterer den veluddannede og kyniske journalist, som også har sine problemer med fortiden, herunder den katolske tro. Han kommer på mange måder til at repræsentere vores tids kritiske spørgsmål til kirken for dens behandling af mennesker - ikke mindst i forhold til seksualitet. På den måde bliver den lille historie - Philomenas og Martins rejse for at finde sønnen Antony - til den store historie, hvor tidsånden af i dag går i dialog med kirken. Det giver filmen en dybde, som gør den værd at beskæftige sig med, og den bør faktisk ses af alle kristne, som tager deres tro alvorligt.

Filmen stiller spørgsmålet om, hvorfor kirken kan være så hård i sin lære og praksis, når det kommer til seksuel udfoldelse. Philomenas barnlige tro og ydmyghed fremhæves over for nonnernes (kirkens) hårdhed. Da hun selv fastholder og bruger sin tro som en styrke hele vejen igennem, bliver hun det vidnesbyrd om Guds nåde, som Martin og omverdenen kan tage til sig, mens klostret primært kommer til at fremstå som afstumpet. Hendes tro gør også sin positive virkning på den kyniske Martin. For kristne og kirken bør det give stof til eftertanke.

Seksualitetens kræfter (herunder homoseksualitet) fremstår som positivt og naturligt, og her skal man være kritisk opmærksom på filmens ideologiske ærinde. Vi lever i en tid, hvor følelser og frihed til at realisere sig selv - også seksuelt - betragtes som det vigtigste for et lykkeligt liv. Men Martin repræsenterer på mange måder også denne ideologis fallit. Filmen giver gennem Philomenas vidnesbyrd et bud på en vej fremad i kristen ånd.

Filmen er ikke nogen action-film, men det fremragende skuespil holder den fint sammen. Både Judi Dench og Steve Coogan spiller mesterligt. Det er en film som skal ses, når der er tid til eftertanke og reflektion. Den er fyldt med humor, og det er en nødvendig balance til det svære tema. Den er særdeles velegnet til en filmaften og kan godt vises for ældre teenagere. Men det er ikke nogen børnefilm.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.7 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2013

Filmene på årets top 10 liste fra Crosswalk.com indeholder ofte en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende.

Listen er et forsøg på at fremhæve nogle af årets bedste film ud fra både en kunstnerisk og en kristen synsvinkel. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at filmene er for alle. Læs derfor altid anmeldelsen, så du kan danne dit eget indtryk af, om filmen er for dig.

Nummer 1 står øverst.

Top 10 film 2013


12 Years a Slave

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Peter U. K. Jensen 24.02.2014

Fantastisk flot og dramatisk Oscar-nomineret storfilm om slaveriets forfærdelige væsen i 1800-tallet. En absolut seværdig og medrivende film.[mere]


Gravity

Drama, Thriller, Top 10 2013

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 11.11.2013

En veteran i rumfart skal på sin sidste tur sammen med en førstegangsastronaut. De beundrer det uendelige verdensrum, men pludselig sker en katastrofe.[mere]


Frost

Frozen

Animation, Komedie, Familiefilm, Top 10 2013, TEMA Familiefilm A/7 år

Af: Sprint Aagaard Korsholm 23.12.2013

En typisk Disney-familiefilm med masser af is og kærlighed og humor. Men "inspireret af H. C. Andersens Snedronningen" er en vildledende etikette.[mere]


Saving Mr. Banks

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 10 2013

Af: Carsten Riis Jensen 14.03.2014

En skøn film, der indeholder meget mere end Disneys kamp om rettighederne til at filmatisere Mary Poppins. Der er stof til eftertanke og modsigelse.[mere]


Philomena

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Komedie, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Peter E. Nissen 22.08.2014

En fremragende film om kvinden Philomena og en journalists jagt efter Philomenas bortadopterede søn. En tænksom film, som bør ses af alle kristne.[mere]


The Secret Life of Walther Mitty

Action, Adventure, Komedie, Top 10 2013

Af: Henrik Højlund 04.06.2014

Drømmeren og nørden Walther Mitty savner kvinden i sit liv. Pludselig befinder han sig midt i sine vildeste drømme, som fører ham både jorden rundt og til sit hjertes prinsesse.[mere]


Mud

Drama, Top 10 2013, Filmstriben.dk

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 27.03.2014

På en øde ø skjuler en outsider sig. Han har en drøm om at blive forenet med sit livs kærlighed, som han har ubetinget kærlighed til, ja, han har endda begået et mord for den. Et par teenagedrenge vil hjælpe ham.[mere]


The Way Way Back

Drama, Komedie, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Anette Hedager Nielsen 17.03.2015

Den 14-årige Duncan skal på ferie med sin mor og hendes nye kæreste. De to voksne har kun øje for hinanden, og Duncan er ikke den udadvendte type, men i badeland finder han en voksenven.[mere]


Prisoners

Drama, Krimi, Thriller, Top 10 2013

Af: Sprint Aagaard Korsholm 10.12.2013

En rystende film om selvtægt, som rejser spørgsmål om bl.a. tro og tvivl, bitterhed og had.[mere]


Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Action, Adventure, Filmstriben.dk, Top 10 2013, TEMA Hobbitten og Ringenes Herre

Af: Carsten Riis Jensen 12.12.2013

Hobbitten 2 er fejende flot. Det er skønt endnu engang at blive draget ind i Tolkiens vidunderlige univers.[mere]

Annoncer
 

filmogtro.dk bruger cookies. Se mere information Acceptér cookies