• TEMA kristne film Trosbaserede film - fx THE SHACK

  • I biografen WONDER

  • Næstflest solgte biografbilletter i DK 2017 SKØNHEDEN OG UDYRET

  • På dvd/blu-ray THE DARK TOWER

  • TEMA serier Se fx MIT NAVN ER ANNE

  • HACKSAW RIDGE TV3 | 21-01-18 | kl. 21.00 & 24-01-18 | kl. 22.00

  • TEMA familiefilm Tilladt for alle og fra 7 år - fx BILER 3

Alle anmeldelser - Drama

Mud

DramaTop 10 2013Filmstriben.dk
Produktionsår: 2012
Varighed: 130 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Jeff Nichols,
Medvirkende: Matthew McConaugheyReese WitherspoonTye SheridanJacob Lofland,
Stikord:









Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 27.03.2014



UBETINGET KÆRLIGHED
Jeff Nichols skrev både Take Shelter og "Mud" sommeren 2008. I "Mud" befinder vi os ved Mississippi-flodens grumsede vand. På en øde ø skjuler en outsider sig. Hans liv har været mudret, men han har en ubetinget kærlighed til sit livs kærlighed, som gang på gang har svigtet ham.

Et par teenagedrenge, Ellis (Tye Sheridan) og Neckbone (Jacob Lofland), tilbringer meget tid sammen. Ellis og hans forældre bor på en husbåd, og Ellis hjælper sin far med at sælge fisk, men har ellers ikke meget fællesskab i hjemmet, hvor mor og far er ved at gå fra hinanden. Neckbone bor hos sin onkel og hjælper ham, når han dykker efter perler.

Drengene snakker lidt om kærester, og Ellis bliver varm på en pige. Ellis lærer, at dét at være sammen en enkelt gang ikke er det samme som at være kærester. På flere måder dukker parforhold med og uden kærlighed op filmen igennem. "Jeg elsker dig," siger både Ellis' far og mor flere gange til ham, og hver gang er svaret: "Jeg elsker også dig/jer."

En dag tager drengene en motorbåd ud fra sidefloden til den store flod, hvor de går i land på en lille ø. De har hørt, at der ligger en båd oppe i et træ. Den er strandet der ved en oversvømmelse, og de regner med, at de har den for sig selv. Men den er beboet af outsideren Mud (Matthew McConaughey), som de lærer at kende. Drengene er skeptiske over for Mud, men bliver tiltrukket af hans historier. Lidt efter lidt fortæller han dem om sin fortid og om sit livs kærlighed Juniper (Reese Whiterspoon), der reddede ham fra slangebid, mens de var børn. Mud og Juniper har i perioder forsøgt at danne par. I en periode, hvor hun var sammen med en anden fyr fra en rig familie, blev hun gravid. Det blev fyren sur over, så han blev voldelig mod hende. Hun faldt og mistede barnet. Det ville Mud hævne, og det endte med, at han slog fyren ihjel. Derfor er Mud nu jaget af fyrens familie, dusørjægere og politi. Han får drengene til at hjælpe sig med mad og andre ting, som han har brug for til at gennemføre en ret vild plan.

Selv om filmen foregår i det såkaldte bibelbælte, møder vi ikke kristendommen direkte, men der er stærke eksistentielle temaer. Mud har søm formet som kors i sine skosåler, men det er på grund af overtro. Han snakker jævnligt om at beskytte sig mod onde ånder. Drengene bander unødigt meget - især i begyndelsen af filmen. De kommer med hvide løgne - mest for at beskytte andre. De voksne accepterer ikke, at drengene stjæler, men det er ikke helt klart, om selvtægt vurderes positivt eller negativt.

Mud har en ubetinget kærlighed til Juniper. Selv da hun i filmens forløb svigter ham, elsker han hende. Dog vil han ikke tvinge hende til kærlighed. En gammel bekendt til Mud fortæller ham, at Juniper kun tænker på sig selv. Det vil han ikke høre på. Måske skal man lægge noget i, at den dræbte fyrs far kaldes Djævelen. Måske er der noget symbolik i slangerne, som flere gange spiller en central rolle. I så fald har vi ikke gennemskuet det ved første møde med filmen.

Filmen er spændende uden at være nervepirrende. Fortællingen hænger nogenlunde sammen, selv om den enkelte steder slingrer en smule. Replikkerne er naturlige og ofte humoristiske. Vi møder fremmedartede og spændende miljøer, både i naturen og mellem mennesker. Fotograferingen er flot og malende. Men det, som især har givet filmen mange stjerner hos anmeldere, er skuespillet. Det er også det, der har fået os til at give den fjerde stjerne, og det er det, der gør, at filmen bliver ved med at trænge sig på. Det er formodentlig en film, der åbner sig mere næste gang, vi ser den.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2013

Filmene på årets top 10 liste fra Crosswalk.com indeholder ofte en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende.

Listen er et forsøg på at fremhæve nogle af årets bedste film ud fra både en kunstnerisk og en kristen synsvinkel. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at filmene er for alle. Læs derfor altid anmeldelsen, så du kan danne dit eget indtryk af, om filmen er for dig.

Nummer 1 står øverst.

Top 10 film 2013


12 Years a Slave

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Peter U. K. Jensen 24.02.2014

Fantastisk flot og dramatisk Oscar-nomineret storfilm om slaveriets forfærdelige væsen i 1800-tallet. En absolut seværdig og medrivende film.[mere]


Gravity

Drama, Thriller, Top 10 2013

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 11.11.2013

En veteran i rumfart skal på sin sidste tur sammen med en førstegangsastronaut. De beundrer det uendelige verdensrum, men pludselig sker en katastrofe.[mere]


Frost

Frozen

Animation, Komedie, Familiefilm, Top 10 2013, TEMA Familiefilm A/7 år

Af: Sprint Aagaard Korsholm 23.12.2013

En typisk Disney-familiefilm med masser af is og kærlighed og humor. Men "inspireret af H. C. Andersens Snedronningen" er en vildledende etikette.[mere]


Saving Mr. Banks

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 10 2013

Af: Carsten Riis Jensen 14.03.2014

En skøn film, der indeholder meget mere end Disneys kamp om rettighederne til at filmatisere Mary Poppins. Der er stof til eftertanke og modsigelse.[mere]


Philomena

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Komedie, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Peter E. Nissen 22.08.2014

En fremragende film om kvinden Philomena og en journalists jagt efter Philomenas bortadopterede søn. En tænksom film, som bør ses af alle kristne.[mere]


The Secret Life of Walther Mitty

Action, Adventure, Komedie, Top 10 2013

Af: Henrik Højlund 04.06.2014

Drømmeren og nørden Walther Mitty savner kvinden i sit liv. Pludselig befinder han sig midt i sine vildeste drømme, som fører ham både jorden rundt og til sit hjertes prinsesse.[mere]


Mud

Drama, Top 10 2013, Filmstriben.dk

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 27.03.2014

På en øde ø skjuler en outsider sig. Han har en drøm om at blive forenet med sit livs kærlighed, som han har ubetinget kærlighed til, ja, han har endda begået et mord for den. Et par teenagedrenge vil hjælpe ham.[mere]


The Way Way Back

Drama, Komedie, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Anette Hedager Nielsen 17.03.2015

Den 14-årige Duncan skal på ferie med sin mor og hendes nye kæreste. De to voksne har kun øje for hinanden, og Duncan er ikke den udadvendte type, men i badeland finder han en voksenven.[mere]


Prisoners

Drama, Krimi, Thriller, Top 10 2013

Af: Sprint Aagaard Korsholm 10.12.2013

En rystende film om selvtægt, som rejser spørgsmål om bl.a. tro og tvivl, bitterhed og had.[mere]


Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Action, Adventure, Filmstriben.dk, Top 10 2013, TEMA Hobbitten og Ringenes Herre

Af: Carsten Riis Jensen 12.12.2013

Hobbitten 2 er fejende flot. Det er skønt endnu engang at blive draget ind i Tolkiens vidunderlige univers.[mere]

Annoncer
 

filmogtro.dk bruger cookies. Se mere information Acceptér cookies