• TEMA kristne film Trosbaserede film - fx THE SHACK

  • I biografen WONDER

  • Næstflest solgte biografbilletter i DK 2017 SKØNHEDEN OG UDYRET

  • På dvd/blu-ray THE DARK TOWER

  • TEMA serier Se fx MIT NAVN ER ANNE

  • HACKSAW RIDGE TV3 | 21-01-18 | kl. 21.00 & 24-01-18 | kl. 22.00

  • TEMA familiefilm Tilladt for alle og fra 7 år - fx BILER 3

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

12 Years a Slave

Biografi/baseret på virkelig historieDramaFilmstriben.dkTop 10 2013
Produktionsår: 2013
Varighed: 133 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Steve McQueen,
Medvirkende: Chiwetel EjioforBrad PittMichael FassbenderChristopher Berry,
Stikord:
 Had,










Anmeldelse:

Af: Peter U. K. Jensen - 24.02.2014



SOLGT SOM SLAVE UDEN GRUND
I biografens bløde røde sæder fik jeg mig en kæmpe oplevelse. Jeg blev konfronteret med de helt store følelser, der spændte fra virkeligt ubehag og væmmelse til medfølelse og begejstring. Filmen "12 Years a Slave" førte mig igennem en episk rejse, hvor tilværelsen som slave i Amerika i 1800-tallet var omdrejningspunktet. Jeg troede på forhånd, at der var blevet lavet nok film om emnet, men "12 Years a Slave" er en vigtig film og har helt sin egen stil, og det holder.

Masser af nomineringer
Med hele 9 Oscar-nomineringer, et utal af andre nomineringer og statuetter var mine forventninger til "12 Years a Slave" på forhånd meget store. Men kort sagt blev jeg absolut ikke skuffet. Filmen har en fantastisk billedside og på skuespillersiden, præsteres der mesterligt. Hovedpersonen Salomon Northups (Chiwetel Ejiofor) er en fri sort mand, der pludselig vågner op efter en aften i byen og til sin skræk opdager, at han er blevet bortført og ikke længere er en fri mand. Han er solgt som slave og bliver behandlet brutalt, hvilket filmen tydeligt skildrer. Det er en mands ulige kamp for retfærdighed og et gensyn med den familie, som han pludselig har mistet.

Den onde og den gode
Hvis filmen har en lille og ubetydelig svaghed er det på handlingssiden. Plottet er til at regne ud, men da det ikke er det bærende element i filmen gør det ikke så meget. I stedet har instruktøren, Steve McQueen, valgt at lade dramaet udspille sig mellem personerne i filmen. Vi møder den grusomme og ondskabsfulde slaveejer, Epps (Michael Fassbender) der sammen med sin kone optræder grotesk, kynisk og ondt over for slaverne. Som værdimæssigt modstykke har vi Brad Pitt i rollen som Samuel Bass, der er en fri hvid mand, der arbejder for Epps som bygningskonstruktør, og som har et helt andet menneskesyn. Filmens værdier og holdninger kommer stærkt til udtryk i kommunikationen mellem Salomon og filmens øvrige personer - især Epps og Bass.

Billedsiden og lydsiden giver et ekstra pift
"12 Years a Slave" er ikke en film, hvortil man får spist masser af popcorn eller drukket cola, det får hurtigt ende! Dramaet på lærredet mætter, og man har brug for at komme helt tæt på de stærke personligheder og de mange dramae. Instruktørens hang til nærbilleder og sågar ultranærbilleder giver en stærk effekt, som bringer os meget tæt på de forskellige personer, og vi fornemmer tydeligt deres liv, miljøets afstumpethed og det menneskesyn, der var herskende i sydstaterne i 1800-tallet. På lydsiden ledsages vi ind i det melankolske liv samtidig med, at underlægningsmusikken af og til helt standser, og vi sidder bumstille og lader billedsiden tale sit flotte, mørke og effektfulde sprog.

Filmens særlige karakter
Der er gennem tiden lavet mange film om slaveriet i de amerikanske sydstater. Men jeg synes, at "12 Years a Slave" er noget ganske særligt. Den bygger på en virkelig beretning om en forfærdelig livsituation, som en fri mand i datidens samfund pludselig befandt sig i. Salomon stod helt uden retssystem og mulighed for hjælp. Der var kun udsigt til hårdt arbejde og udfrielse gennem en nådig død. Selvom filmens handling foregår for godt 200 år siden, kunne jeg ikke lade være med at tænke på nutidens slaveri, hvor trafficking og bortførelser finder sted i flere lande rundt om i verden.

Brutalitet og skønhed
Filmen gør brug af mange stærke og lange scener og er bestemt ikke for sarte sjæle. Vi ser slaver blive pisket og behandlet ufatteligt brutalt og ondt. Vi oplever ligegyldighed og resignation. Vi møder menneskelig tragedie og håbet om oprejsning. En film, der balancerer på et knivsæg mellem brutalitet og skønhed. De er i hinandens forudsætning og gør i mine øjne filmen troværdig samtidig med, at den har kant, budskab og spænding. En absolut seværdig og medrivende film for det modne publikum.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2013

Filmene på årets top 10 liste fra Crosswalk.com indeholder ofte en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende.

Listen er et forsøg på at fremhæve nogle af årets bedste film ud fra både en kunstnerisk og en kristen synsvinkel. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at filmene er for alle. Læs derfor altid anmeldelsen, så du kan danne dit eget indtryk af, om filmen er for dig.

Nummer 1 står øverst.

Top 10 film 2013


12 Years a Slave

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Peter U. K. Jensen 24.02.2014

Fantastisk flot og dramatisk Oscar-nomineret storfilm om slaveriets forfærdelige væsen i 1800-tallet. En absolut seværdig og medrivende film.[mere]


Gravity

Drama, Thriller, Top 10 2013

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 11.11.2013

En veteran i rumfart skal på sin sidste tur sammen med en førstegangsastronaut. De beundrer det uendelige verdensrum, men pludselig sker en katastrofe.[mere]


Frost

Frozen

Animation, Komedie, Familiefilm, Top 10 2013, TEMA Familiefilm A/7 år

Af: Sprint Aagaard Korsholm 23.12.2013

En typisk Disney-familiefilm med masser af is og kærlighed og humor. Men "inspireret af H. C. Andersens Snedronningen" er en vildledende etikette.[mere]


Saving Mr. Banks

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 10 2013

Af: Carsten Riis Jensen 14.03.2014

En skøn film, der indeholder meget mere end Disneys kamp om rettighederne til at filmatisere Mary Poppins. Der er stof til eftertanke og modsigelse.[mere]


Philomena

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Komedie, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Peter E. Nissen 22.08.2014

En fremragende film om kvinden Philomena og en journalists jagt efter Philomenas bortadopterede søn. En tænksom film, som bør ses af alle kristne.[mere]


The Secret Life of Walther Mitty

Action, Adventure, Komedie, Top 10 2013

Af: Henrik Højlund 04.06.2014

Drømmeren og nørden Walther Mitty savner kvinden i sit liv. Pludselig befinder han sig midt i sine vildeste drømme, som fører ham både jorden rundt og til sit hjertes prinsesse.[mere]


Mud

Drama, Top 10 2013, Filmstriben.dk

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 27.03.2014

På en øde ø skjuler en outsider sig. Han har en drøm om at blive forenet med sit livs kærlighed, som han har ubetinget kærlighed til, ja, han har endda begået et mord for den. Et par teenagedrenge vil hjælpe ham.[mere]


The Way Way Back

Drama, Komedie, Filmstriben.dk, Top 10 2013

Af: Anette Hedager Nielsen 17.03.2015

Den 14-årige Duncan skal på ferie med sin mor og hendes nye kæreste. De to voksne har kun øje for hinanden, og Duncan er ikke den udadvendte type, men i badeland finder han en voksenven.[mere]


Prisoners

Drama, Krimi, Thriller, Top 10 2013

Af: Sprint Aagaard Korsholm 10.12.2013

En rystende film om selvtægt, som rejser spørgsmål om bl.a. tro og tvivl, bitterhed og had.[mere]


Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Action, Adventure, Filmstriben.dk, Top 10 2013, TEMA Hobbitten og Ringenes Herre

Af: Carsten Riis Jensen 12.12.2013

Hobbitten 2 er fejende flot. Det er skønt endnu engang at blive draget ind i Tolkiens vidunderlige univers.[mere]

Annoncer
 

filmogtro.dk bruger cookies. Se mere information Acceptér cookies