• DUNE nu på Viaplay udover Max, dvd og blu-ray

  • SCORSESE LAVER DOKUDRAMA OM HELGENER bl.a. om Jeanne d'Arc

  • THE ZONE OF INTEREST nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • THE NOTE nu på dvd igen

  • DEN SORTE JORD (om Ukraine 1933) DR2 | 23-11-24 | kl. 23.15

  • GLADIATOR ii i biografen

  • den kristne film ORDINARY ANGELS nu på Viaplay

Artikler - Film og folk

Udvandrerne og gudstro

Forfatteren af romanserien ”Udvandrerne", Vilhelm Moberg, var kritisk overfor kirken. Men hvad tænker biografaktuelle instruktør Erik Poppe om gudstro set i relation til sin version af fortællingen?

Film og folk
Produktionsår:
Varighed:  min.

Instruktør:
Medvirkende:
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Johan Schmidt Larsen - 19.08.2022




I 1971-72 udkom den flotte og beundrede filmudgave af Vilhelm Mobergs udvandrersaga ”Udvandrerne” og ”Nybyggerne” med svenske Jan Troell som instruktør. I tiden med blot én dansk TV-kanal tryllebandt filmserien bogstavelig talt det halve af Danmark til TV-skærmen og serien var endnu mere populær i Sverige. Medvirkende var selvfølgelig også, at serien med Max von Sydow og Liv Ullmann havde nogle af datidens mest afholdte svenske skuespillere i hovedrollerne.

Det særlige ved både Mobergs romanserie og Jan Troells filmversion er, at lidelsen og troen på Gud spiller en fremtrædende rolle. Moberg var ateist og havde en temmelig indgroet modvilje mod kirken og præster som magtinstitutioner, og det præger i høj grad romanseriens og Troells filmserie i mere negativ retning.

Forbrydelse, skyld og tilgivelse
Nu er den norske instruktør Erik Poppe så biografaktuel med sin version af Udvandrerne. Erik Poppe har tidligere bl.a. instrueret De usynlige (2008), Kongens valg (2016) og "Utøya 22. juli" (2018), og har specielt i "De usynlige" en meget åben og ligefrem skildring af kirke og kristendom. En film hvor forbrydelse, skyld og tilgivelse er centrale temaer.

I Henrik Højlunds anmeldelse af Erik Poppes film fornemmer Højlund et noget mere nuanceret billede af gudstro end Vilhelm Moberg var eksponent for. Men hvad tænker Erik Poppe egentlig selv om kristendom? Det bliver vi lidt klogere på, i Kristeligt Dagblads meget læseværdige interview med instruktøren den 13. august 2022:

Tro har stor værdi
"Forholdet til tro er centralt i filmen. Den dogmatiske kristendom med hård justits og meget lille tolerance, som Moberg skildrer i sine bøger, repræsenterer noget helt andet end den forståelse af kristendom, jeg ellers er stødt på. Jeg måtte opsøge disse miljøer for at forstå, hvem de er," siger Erik Poppe, som understreger, at den personlige modvilje mod kirken og dens magtudøvelse, som Vilhelm Moberg i sin tid var præget af, ikke er en del af hans personlige bagage.

"Det kritiske syn, Moberg havde, har jeg ikke. Jeg betragter det at tro som en stor værdi og respekterer mennesker, som tror, mere end dem, der ikke tror på noget som helst."

Gud eller præsten
Senere i interviewet tilføjer Erik Poppe: "I fortællingen stiller Karl Oscar og Kristina (red: filmens hovedpersoner) sig i opposition til den meget dogmatiske kristendomsudøvelse blandt de svenske indvandrere i USA, men ikke som en grundlæggende anfægtelse af Gud. Karl Oscar stiller på et tidspunkt spørgsmålet: 'Er det Gud, der siger det, eller er det præsten?', hvilket udtrykker essensen af hovedpersonernes anfægtelser."

Jan Troells filmserie fra 1971 kan ses på bibliotekernes streamingtjeneste Filmstriben.dk. Erik Poppes film må man i biografen for at se, og ifølge anmeldelsen her på siden, vil man ikke fortryde besøget!



Brugerkarakter:


Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer