FLOT FIKTION FRA HVERDAGEN
Den norske serie SKAM har formået at få stor opmærksomhed og flotte seertal og med god grund. Serien følger en gruppe unge norske gymnasieelever i deres hverdag. Hver sæson følger vi en ny fra gruppen som hovedkarakter. Seriens plot er sådan set bare at følge deres hverdag med fokus på de udfordringer, unge står i. Der, hvor den adskiller sig fra andre ungdomsserier, er, at den er så realistisk. Problemer og konflikter bliver ikke bare fikset hurtigt og smertefrit. Tværtimod opleves deres vej, refleksioner og handlinger så virkelige, at den er enormt interessant.
Første sæson følger vi Eva, der har mistet sin tidligere venindeflok og skal starte forfra på gymnasiet. Hun kæmper med at skabe nye relationer og få styr på sin egen moral i forhold til parforhold og venskab. Anden sæson følger Noora, som er meget idealistisk og selvstændig, men som forelsker sig i en fyr, der ikke passer ind i idealerne. I tredje sæson følger vi Isak, der kæmper med sin seksualitet og sit forhold til fyren Even.
Livtag med de store ting
Når SKAM har et publikum, der rækker langt ud over unge, er det, fordi den tager livtag med de store emner i livet. Skam, skyld, identitet, relationer, psykisk sygdom, kærlighed, religion og ensomhed bliver portrætteret på en relevant og genkendelig måde. I ungdomsårene er disse ting ofte mere kompakt tilstede, men tematikkerne har relevans gennem hele livet. Alle karaktererne får en dimension, så vi forstår dem. Her kommer seriens greb med at skifte hovedperson per sæson i spil. Karakterer, som vi tror, vi har regnet ud, bliver pludselig forklaret og forstået på en ny måde. Som seere bliver vi derfor udfordret på vores egne fordomme og konklusioner. Skuespillerne lykkes virkelig med at give helstøbte karakterer, hvilket er det, der driver seriens spænding og seværdighed. Hvis man har teenagere eller arbejder med teenagere, er denne serie et rigtig godt bud til at forstå og huske, hvor store udfordringer den tid kæmper med. En af seriens kvaliteter er, at den tager moral op på mange måder uden at tildele skurke- og helteroller. I stedet ser vi mennesker kæmpe med moralske beslutninger på en nuanceret og ærlig måde.
En ny form for serie
I modsætning til de fleste serier har SKAM valgt at gøre op med de traditionelle rammer for serier. Hvert afsnit er af forskellig længde tilpasset historien. Derfor sidder man aldrig tilbage med en fornemmelse af, at forfatterne skulle fylde noget tid ud med et b-plot. Samtidig udgives filmen i realtid på den måde, at der hver dag på NRKs hjemmeside bliver lagt et lille klip op eller en sms-korrespondance mellem karaktererne. Denne form for fortælling giver for det første et friskt pust til serieformatet, for det andet giver det en fornemmelse af et helstøbt univers, der ikke kun findes på TV. Der er ingen vold, og der er kun begrænsede sexscener i serien, men den er ikke egnet for børn.
Gribende afspejling af menneskers kamp i livet
Forfatterne og instruktøren skal have stor ros for at lykkes med at skabe en så realistisk, flot fortalt og gribende serie. De formår at gøre hverdagens kampe og konflikter til spændende fiktion uden at overdramatisere. Alt i alt er serien et generationsportræt, der er veludført, rørende og relevant.
Krista Korsholm Bojesen er psykolog og har skrevet bogen skam.