• DUNE: DEL 2 i biografen

  • Thomas Vinterberg laver miniserie om BRØDRENE LØVEHJERTE

  • SOUND OF FREEDOM nu på dvd og blu-ray med danske undertekster. Kan købes hos cdon.dk

  • BIRTHRIGHT OUTLAW på VOD, fx på Blockbuster.dk

  • Bedste film ved Oscar-uddelingen blev OPPENHEIMER

  • GOLDA nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • Bodilprisen 2024: BASTARDEN er bedste film på dvd og blu-ray

  • HOBBITTEN-filmene udgår fra Filmstriben.dk 31-3

Alle anmeldelser - Drama

Asfaltevangeliet

Hvis Jesus levede i dag, ville han så drikke øl og gå med kasket? Den norske film "Asfaltevangeliet" forsøger at vise en nutids-Jesus.

DramaTEMA Bibelfilm
Produktionsår: 2006
Varighed: 90 min.
Censur: 11 år
Instruktør: David Åleskjær,
Medvirkende: Tommy KarlsenDavid ÅleskjærBjørn Sundquist,
Stikord:









Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 23.10.2007



Bandlyst
Da Mel Gibson's Jesus-film kom ud, blev den bandlyst i visse dele af verden. Samme skæbne har den nye, norske film, "Asfaltevangeliet", fået. Den blev bandlyst af flere menigheder i Norge, fordi man blandt andet ser Jesus drikke øl og sige "Hold kæft". Filmen har skabt debat i Norge, men tilsyneladende har den fået en god modtagelse blandt unge.

Filmen er skrevet og produceret af 34-årige David Åleskjær, som bl.a. har skrevet bogen "Snø i Helvete" og er søn af prædikanten Åge Åleskjær.

Amatørfilm
Baggrunden for filmens tilblivelse er spørgsmålet om, hvordan Jesus ville være, hvis han ikke var blevet født i Israel for 2000 år siden, men i Oslo i slutningen af 1990'erne. Spørgsmålet førte til, at David Åleskjær skrev en bog med titlen "Asfaltevangeliet". Det er denne bog, der i 2006 blev filmatiseret med skuespilleren Tommy Karlsen i hovedrollen som Jesus.

Der er tale om en lavbudgetfilm – dvs. den er produceret på et meget snævert, økonomisk grundlag, og en stor gruppe privatpersoner har skudt penge i filmen. Det ses tydeligt, at filmen er lavet på et lille budget og med et redigeringsudstyr, som de fleste almindelige computerbrugere kan skaffe for få penge. Skuespillet er middel og klipningen er nogle steder direkte irriterende. Der bruges effekter og sceneskift, som medieundervisere og professionelle klippere normalt ville fraråde. Enkelte steder er scenerne tilmed så korte, at det kan undre mig, hvorfor de overhovedet er kommet med.

Storrygende og drikkende disciple
I begyndelsen af filmen introduceres discipelflokken. Den består af både mænd og kvinder, og de fleste har fået nye, mere moderne navne. Senere i filmen møder man også Lazarus, som har fået det meget nordiske navn Lasse. Filmen består sådan set af en række kortfilm, som er blevet sat sammen til en helhed. David Åleskjær har taget de vigtigste beretninger fra evangelierne med og klippet dem sammen.

Noget af det første, man for alvor bider mærke i, er, at disciplene både ryger og drikker. En hel del. Og man skal lige vænne sig til, at Jesus har 70'er-bakkenbarter, kasket og klingende nynorsk dialekt. Hver gang disciplene er sammen, tilsyneladende på deres faste bar, bliver der røget og drukket. Og Judas, forræderen, som i filmen hedder Jonas, ender sit liv ved at drikke en hel flaske Jack Daniels og skyde sig selv igennem munden.

Fordomme og fascination
Det er nogle steder en ganske fascinerende film. Især må jeg fremhæve den visuelle fremstilling af lignelsen om den fortabte søn samt de indlagte tv-debatter og korsfæstelsen af Jesus. Mere om sidstnævnte nedenfor.

Til gengæld er filmen også fyldt med fordomme over for netop det, som David Åleskjær kalder den religiøse elite – den norske folkekirkes præster. Disse fremstilles i filmen som vor tids farisæere. Det er meget kliche-agtigt. Flere steder afbrydes handlingen af en række fiktive tv-debatter, hvor Jesus sidder i et tv-studie og debatterer med teologer og præster. Andre gange er der interviews med personer på gaden.

Korsfæstet med en sømpistol
Hen imod slutningen af filmen bliver det store spørgsmål: Hvordan mon Jesus bliver henrettet i en film, som foregår i et moderne Oslo i vor tid? Man korsfæster jo ikke længere folk, så hvad mon David Åleskjær har fundet på?

Svaret er, at ligesom i Mel Gibson's film får Jesus også her en omgang tæv og dødbringende slag. Men i stedet for at blive korsfæstet, tvinges Jesus op ad en graffitivæg, hvorefter han bliver sømmet fast ved hjælp af en sømpistol. Det er da i hvert fald en kreativ måde at "forny" korsfæstelsen på.

Til provokation og eftertanke
Jeg valgte at vise uddrag af filmen for en flok elever i en kristendomstime. Da de først lige havde vænnet sig til, at Jesus i denne film ikke har langt hår, skæg og ikke går i hvid badekåbe, kunne de sagtens relatere til dette nye, tidssvarende billede af evangeliernes beretning om Jesus.

Det er da også en af filmens store forcer: Den taler godt og levende til tidens unge – og den er til provokation og eftertanke for alle os andre, på samme måde som jeg har det med serien "The Bible's" Jesus-film, hvor Jesus fristes af Satan iklædt Hugo Boss jakkesæt.

David Åleskjær er netop nu i gang med en opfølgning til Asfaltevangeliet. Den kommer til at tage udgangspunkt i Apostlenes Gerninger og forventes i de norske biografer sommeren 2008.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer